Zor günler yaşıyoruz diyen esnaflar krizinde etkisini göstermesiyle birlikte çöküş dönemi yaşıyor. Bir çok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalırken, bazı küçük esnaflarda krizin etkilerini fiyat indirimi yaparak çözmeye çalışıyor. Vatandaşlardaki alım gücünün düşmesi ve büyük mağazalarında krizle birlikte indirim yoluna başvurması küçük esnafı daha da zor duruma sokuyor.

Ekonomistlerin yaptığı açıklamalarla krizin etkilerinin 2010 yılına kadar devam edeceğini söylemesi sorunun boyutunu gözler önüne seriyor. Küçük esnafların durumunu biraz olsun düzeltmek için acil eylem paketleri de hazırlanırken esnaf sendikalarının da esnaflar için çare arayışlarına devam ettiği gözleniyor.

Krizin gün yüzüne çıkmasıyla birlikte sanayicilerde zor günler yaşıyor. Çoğu sanayici iflasın eşiğine gelirken faaliyetlerine devam eden sanayiciler de işçi çıkararak bu zor durumu atlatmaya çalışıyor. Krizin özellikle 2009 yılının ilk çeyreğinde etkisini iyice arttıracağı haberleri ilerleyen günlerde esnaflar ve sanayiciler başta olmak üzere her kesimi ciddi tehlikelerin beklediğini gösteriyor.