Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mustafa Kayıkçı, reel sektörün destek mekanizması olan teşvik süresinin dolmasını, zaten kötü gidişatın tamamen krize dönüşmesine yol açacak bir tehlike olarak görüldüğünü belirtti.
DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, 2009 yılının esnaflar için oldukça sıkıntılı geçtiğini, mevcut duruma bakıldığında sıkıntıların sadece 2009 yılı ile sınırlı kalmayacağını kaydetti.
Kayıkçı, “Ülkemizin içinde bulunduğu ve fabrika kapanmalarının devam ettiği, işsizliğin en önemli toplumsal tehdit haline geldiği bu dönemde, Düzce şartlarında, sürenin uzatılması durumunda işsizliğin ve aynı zamanda kayıt dışı çalışmanın artmasından da endişe duymaktadır.
İnsanlar artık gelirlerinin önemli bir kısmını banka borçlarının geri ödenmesine ayırmakta, zorunlu ihityaçları dışında her türlü ödemeden kaçınmaktadırlar. Bu nedenle 2009 esnafımız için kara bir yıl olmuştur, ticaret hacmi ve kazançlar düşmüş, esnafımız iş yapamaz hale gelmiştir.
2009 yılında Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde Düzce ili genelinde, 891 tescil, 102 tadil, 615 sicil terkin ve 46 meslek terkin işlemi yapılmıştır. Esnaflarımız, işyerlerini kapatmamak için büyük çaba sarf etmektedirler. Asgari ücrete, emekli maaşlarına, memur maaşlarında artışlar yapıldı. Ama öte yandan yeni yılın ilk günlerinde elektriğe, akaryakıta, bir çok mala zam gelmiştir. Kaşıkla verilip, kepçeyle geri almaktadır. Rekor seeviyelere ulaşan işsizlik, ekonomide yaşanan daralma, sektörlerin küçülerek yatırımın gerilemesi, sosyal ve toplum psikoljisini derinden etkilemktedir. Bu kriz ortamında hükümetimiz esnaf, ticaret ve sanayi erbabına yeni bir kolaylık sağlamalıdır.” dedi