DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı düşüncelerini şöyle belirtti; "Bilindiği üzere; küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni teknoloji kullanımı, yeni iş yerine taşınma, işlerini büyütme, yeni yatırım, ham madde alımı, üretim ve pazarlama, eğitim ve danışmanlık, yurt dışı pazarlara açılım ve geliştirme, ihracatın finansmanı ve münferit projelerinin finansmanı amacı ile, KOSGEB tarafından “Yeni Kredi Destek Programı” başlatılmıştır. Düzce ilimizde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bu kredi destek programından faydalanmak üzere 58’i kadın olmak üzere toplam 460 esnaf ve sanatkarımız başvurmuştur. Uygun şartları taşıyan esnaflarımıza bankalar tarafından kredi ödemelerine de başlanmıştır.
Bu kredi destek programının amacı esnafların işlerini büyütmelerini sağlamaktı. Ancak ekonomik krizin en fazla vurduğu kesimlerinden birisi olan esnaflarımız ayakta durma mücadelesi vermektedir. Piyasalardaki durgunluk nedeniyle esnafımızın durumu parlak değildir. Esnafımızın ayakta kalması ve büyümesi adına gerçekleştirilen kredi destek programları tam olarak amacına ulaşamamıştır. Kısacası esnafımız için hayata geçirilen kredi destek programları yeterli olmamıştır. Umudumuz yeni destek paketleriyle de esnafımızın desteklenmesi, kredi başvurma koşullarının hafifletilmesidir. Şu çok iyi bilinmelidir ki esnaf ve sanatkarlar, tüccarın ve sanayicinin baba ocağıdır. Bu nedenle ticaretin temel taşlarını oluşturan esnaf ve sanatkarlarımız asla göz ardı edilmemeli ve sahip çıkılmalıdır.
İlk defa KOSGEB, tüm esnaflarımıza kredi imkanı sundu ama bu kredinin şartları çok ağır oldu. Ne yazık ki kredi almakta sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye’de krizi biz çıkartmadık. Ekonomiyi bu noktaya biz getirmedik ama buna rağmen faturayı hep biz ödedik. Yüzde 40 ile aldığımız faizleri yüzde 500’lerle geri ödemek zorunda kaldık. Birçok arkadaşımızın senetleri protesto edildi. O gün yaşadığımız bu sıkıntılar, bugün kredi almakta karşımızda engel olarak çıkıyor. Sicil affı bankalar tarafından göz ardı edilmemelidir. Esnafımızın kredi almak istemesinin sebebi zaten mevcut borcunu kapatmak içindir.
Esnafın tek kurtuluşu desteklenmekten geçiyor. Bu konuda yeni destek paketlerinin hayat geçirilmesini umut ediyoruz."