Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi nedeniyle vatandaşlar düğünlerini ya ramazan öncesinde ya da ramazan sonrasını yapıyorlar. Ramazan sonrasında fındık hasat döneminin yaşanması ve üreticinin beklediği taleple karşılaşamaması piyasada olumsuz bir hava estirdi.
Piyasanın bel kemiği olan altındaki durumu öğrenmek için Düzce Kuyumcular Derneği Başkanı Serkan Sezen’in kapısını çaldık. Sezen, fındık fiyatlarının beklenin altında olmasının altın piyasasını da olumsuz etkilediğini söyledi.
Eksi Yönde 10 Kat Etkiledi
 Sezen, “Ramazanın yaz ayına denk gelmesi altın piyasasını eksi yönde 10 kat etkiledi. Ramazan ayının bitmesiyle tabiki okullar açılmadan önce insanlar düğünleri yapıyorlar. Fakat Düzceli’mizin fındık ve tütün fiyatları beklentilerinin geçekleşmemesi, insanların gelirlerine göre, altının fiyatının piyasaya göre orantısız artışı altın satışlarını olumsuz etkiledi. Şu an ramazan döneminden pek farklı bir dönem yaşadığımızı söyleyemeyiz. İnşallah insanlarımız hem yatırım için hem takmayı sevdikleri bu altını tekrar rahatlıkla alacak duruma gelirler.”diye konuştu.
İnsanların alım gücü ile orantısız bir şekilde artış yapan altın fiyatlarından dem vuran Sezen, insanların artık her işini banka ile görür hale geldiklerini, bu durumunda altın piyasası üzerinde etkili olduğunu savundu.
Kazancımızın Ortağı Haline Gelecekler
Sezen, “Bir de son yıllarda her işimizi bankalarla halletmeye başladık. Elden aldığımız paralarımızı, kiralarımızı, faturalarımızı, harçlarımızı bankalarla öder veya alır hale geldik. Her halde bu gidişle de her şeyimizi bankalarla halleder olacağız. Cebimizde para olmayacak. Sadece banka kartları olacak. Hiçbir şeyi nakit alamaz, bankaların kredileriyle iş görür hale geleceğiz. Tamamen kazancımızın ortağı haline gelecekler.” Dedi.
Düğünlerin yoğun bir şekilde yaşanacağı, ramazanın sona erdiği ve okulların henüz açılmadığı bu iki haftalık dönemde altın satışları durgun. Fındık fiyatları beklenenin altında, altın fiyatları orantısız artış gerçekleştirdi. Altına talebin tekrar artacağını söyleyen Sezen, şöyle konuştu:
Altın Alan Her Zaman Karlıdır

“Tabi altın alan her zaman karlıdır. Zamanla fiyat artışından kazanıldığı gibi fantezi altın alsanız bile verdiğiniz parayı geri alabilirsiniz. En azından cebindeki parayı harcamazsın. Bir sıkıntın olduğunda bozdurup kullanabileceğin bir yatırım aracıdır altın. Ama dediğim gibi altın piyasasının dağılmış olması, diğer ürünlere göre altının fiyatının daha çok artması altın satışlarının azalttı. Ama altın yüzyıllardan beri olduğu gibi değerini kaybetmeyen en güzel yatırım aracıdır. Dolar’a Euro’ya hatta araziye göre altın her zaman daha karlıdır. Bu istatistiklerde de bellidir.”