Gelir Vergisi’ni sil baştan değiştirecek taslak çalışmada ücretlilere de müjde geliyor. Sistem maaşlara yansıyabilir. Taslak çalışmada, çalışanların ödeyeceği verginin % 35’ten % 30’a düşürülmesi üzerinde duruluyor. Bir süre önce Kurumlar Vergisi’ni 10 puan düşürerek 20’ye çeken hükümet, şimdi de ücretlilere vergi müjdesi vermeye hazırlanıyor.  

 

2008 yılı bütçe gelir hedeflerine göre, bu yıl Maliye toplam 38,1 milyar YTL tutarında Gelir Vergisi tahsilatı yapmayı hedefliyor. Hesaba göre, söz konusu verginin 35,1 milyar YTL’si ücretlilerden kaynaktan kesinti yoluyla alınacak. Vergi oranında yapılacak indirim, otomatik olarak ücretlilerin gelirinde artış sağlayacak.

 

Gelir Vergisi’nin hem alt hem üst dilimlerinde indirime gidilmesi halinde indirimden düşük ücretlilerin yanı sıra yüksek gelir grubuna sahip şirket ortaklarıyla gayrimenkul ve benzeri gelir elde edenler de yararlanacak. Ancak indirimin sadece alt gelir gruplarını kapsayacak şekilde yapılabileceği, böylece uğranılacak zararın yüksek kazançlı kesimden karşılama yoluna gidilebileceği de belirtiliyor.