Uzun süredir ekonominin bir türlü belirli bir dengede seyretmemesi ülke genelindeki bütün kesimleri olumsuz etkilemeye başlamıştı. Özellikle sanayicilerin kepenk kapatmaya başladığı bu olumsuz durum memur kesimini de etkiledi. Tamamına yakını şans oyunu oynayan memurların, ellerine yüklü miktarda para geçmesi durumunda yapmak istediklerinin başında borçlarını ödemek geliyor.

Bağımsız Yapı İmar-Sen'in yaptığı araştırmaya 257'si kadın yaklaşık 1000 memur katıldı.

Araştırmaya katılan memurların yüzde 73'ü gelirlerinin harcamalarını karşılamadığını belirtiyor. Bu nedenle memurların yüzde 37'si harcamalarını karşılamak için kredi çektiklerini, yüzde 35'i borç aldıklarını, yüzde 19'u yakınlarında borç aldıklarını ifade ediyor.

Yapılan araştırmanın diğer dikkat çeken yönü ise memurların tamamına yakını şans oyunu oynuyor. En çok oynanan oyunların başında yüzde 62 ile Sayısal Loto geliyor. Sayısal Loto'yu yüzde 22 ile Milli Piyango, yüzde 4 ile at yarışı izliyor.

Memurlara sorulan, ''elinize yüklü miktarda para geçse ne yaparsınız?'' sorusuna en çok ''borçlarımı öderim'' yanıtı veriliyor. Böyle bir hayalin gerçekleşmesi durumunda borçlarını ödemeyi düşünenlerin oranı yüzde 28'e karşılık geliyor. ''Ev alırım'' diyenlerin oranı yüzde 21, ''memurluktan ayrılırım'' diyenlerin oranı yüzde 15'lik dilimi oluşturuyor. Ekonomi de yaşanan bu durumun daha ne kadar devam edeceği ise belirsizliğini koruyor.