Kış aylarının yaklaşmasını dört gözle bekleyen sobacılar, doğalgaz kullanımının artması nedeniyle hem soba satışlarında yaşanan durumu değerlendirdi hem de evlerinde soba kullanan vatandaşların dikkat etmesi gerekenlere ilişkin bilgilendirmede bulundu.
 


 “İnsanlar doğalgazla ısınamıyor”
Doğalgaz kullanımın artmasının kendilerini nasıl etkilediğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan sobacı  esnafı Nedim Bayraktar, şu ifadelerde bulundu:
“Doğalgazın kullanımının artması sobacı esnafını hiçbir şekilde etkilemedi.  İnsanlar zaten doğalgazla ısınamıyor.  Ben de evimde doğalgaz yakıyorum ama ısınamıyorum. Sobanın verdiği tadı hiçbir doğalgaz vermez. Çoğu insan soba yakmasını da bilmiyor. Bilmedikleri için zehirlenmeler oluyor. Yaktıkları zaman çöpe atıyorlar. Köylerin çoğunda kalorifer sistemi var. Doğalgaz olmasa bile kazan konuluyor. Köyde 5 tane soba kullanacağına insan 1 kazanla ısınıyor. Bu durumda bizi ister istemez etkiliyor. İnsanlar sobalarının kullanışına bakacak, bacanın temiz olmasına bakacak. İlk önce bacalarını temizleyecekler. Bazıları ‘Sobalarım yanmıyor, pişirmiyor’ diyorlar. İnsanlar biraz lükse alışkın olduğu için tasarruf etmiyor. ‘Soba ısıtmıyor’ diyorlar. Soba aynı sobadır. Sobanın pisliği var, odun-kömür derdi var.
 


Doğalgazda insan parasına göre yakıyor ve pisliği yok. Ne kadar pahalı olsa da doğalgaz her zaman uygundur. Ama insanlar ısınamadığı için soba alıyor. Soba da ekmek pişiyor, yemek pişiriyor. Her geçen gün soba satışları azalıyor herkes soba satıyor, herkes malzeme satıyor. Sobacı soba satsa daha iyi olur. Sobacının 3 ay sezonu vardır, 9 ay boyunca oturuyor, imalatını yapıyor. Dolar da, Euro da ikiye katladı. Vatandaş gelip de bin-bin 500 lira verip soba alamıyor. Kredi kartına versen faizler de yükseldi veremiyorsun.”
 

 
“Soba sektörü bitmek üzere”
KOVALI’YA ODUN, TUĞLALI’YA KÖMÜR
 Bir diğer sobacı esnafı Erol Gegiç ise Bayraktar’ın aksine doğalgaz kullanımının artması ile birlikte sobacılık mesleğinin tükenme riski ile karşı karşıya geldiğini kaydederek şöyle konuştu:
“Doğalgaz yayıldığı için sobacılık mesleği ölmek üzere. Yeni yapılan binalarda baca sistemi yok sadece bir baca veriliyor onunla ısınmak imkansız. Yetkililer bu kadar nasıl güvenebiliyorlar? Elektrik kesintisi olduğu zaman doğalgaz kesimleri olduğu zaman nasıl bir problemle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Soba alırken dikkat etmeleri gereken en önemli durumlar kaliteli olup olmaması ve yedek parçasının bulunup bulunmamasıdır. Doğalgaz bu bölgede soba sektörünü bitirdi.  Soba kullanımında önemli olan hususlar ise, öncelikle ne tür yakıt kullandıkları önemli. Odun tarzı kullanacaksa kovalı, kömür tarzı kullanacaklarsa tuğlalı sobalar daha aktif olarak kullanılıyor.”

Haber: B. SUNMAN