Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, sınır değerlerine aykırı emisyona sebep olduğunun tespit edilen araçlara bin 755 TL, egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun ibraz edilememesi durumunda ise 875 TL idari yaptırım uygulanacağı belirtildi.


Yapılan açıklamada, yönetmelik değişikliği ve ilgili genelgesi ile egzoz gazı emisyon ölçüm periyotları; hususi ve resmi otomobiller, ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir; diğer motorlu taşıtlar, ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir olarak düzenlendiği hatırlatıldı.


Trafik Zabıtalarına Denetleme Yetkisi


Ayrıca, Trafik zabıtalarına yapacağı denetimler sırasında taşıtların egzoz gazı emisyon ölçüm pulu olup olmadığını da denetleyebilme yetkisi verildiği bildirildi.


Tabela Şartı


Yetkili Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm İstasyonlarına “Egzoz Gazı Emisyonu Ölçümleri Genelgesi (2014/09)” Ek-4’te bir örneği yer alan “Yetkili Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm İstasyonu” ibareli tabelayı motorlu taşıt sahiplerinin görebileceği bir yere asma yükümlülüğü getirildi. Bunun dışında pul satılır/pul verilir gibi ifadeler içeren herhangi bir tabela, ilan, reklam veya afiş asmak yasaklandığı belirtildi. Tabela yükümlülüğüne uymayan istasyonlara idari yaptırım uygulanacak.

 

 

Haber;S.Kaşkır