Cumhurbaşkanlığı seçimi, Sivil Anayasa tasarısı, Türban, kapatma davası, Ergenekon derken, ekonominin ikinci plana düşmesinden endişe eden sivil toplum örgütleri Türkiye genelinde bir basın açıklaması yayınlayarak sosyal sorunlara ve ekonomiye odaklanılması gerektiği uyarısını yaptılar.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TÜRK-İŞ, Türkiye Esnaf sanatkarlar Konfederasyonu, HAK-İŞ; Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye İşverenler Sendikası Konfederasyonu ve KAMU-SEN’in 81 ilde aynı andı yaptığı açıklamayı Düzce’de bu örgütler adına DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı yaptı. TSO’da yapılan açıklama sırasında TSO Başkanı Metin Büyük, Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu ve Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı da hazır bulundu.

Açıklamada, uluslar arası finansal krizin dalgalarını hissetmeye  başladığımız bugünlerde, iktisadi tedbir aranacağına, sağduyu arıyor olunmasının talihsizlik olduğu dile getirilirken, Türkiye’nin bir an önce uzun dönemli ve tempolu büyümesini sağlayacak ve işsizlik başta olmak üzere iktisadi ve sosyal sorunlara odaklanmak gerektiği ifade edildi.

Ortak açıklamayı okuyan Kayıkçı, geçen yıldan beri devam eden kısır politik sürecin genel seçimlerin ardından da devam ettiğini, toplumda karamsarlığın arttığını, istikrarı tehlikeye düşürdüğünü ve toplumun enerjisini boş yere tükettiğini belirtti.

Açıklamada, bir yıldır anayasayı ve siyasi partiler kanununu ilgilendiren çeşitli konular etrafında gergin ve çözüm üretmeyen bir sürecin içine girildiğine işaret edilirken, yapılması gerekenin standartlarımızı gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmak ve AB sürecini hızlandırmak olduğu ifade edildi.

Demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla harekete geçirildiğinde, bütün kurumları kısır çekişmelerden uzaklaşarak uyum içinde çalıştığında ülkemizin aydınlık yarınlara yürüyeceğinden kuşku olmadığı belirtilen açıklamada, Türkiye’nin istikbalini karartmaya kimsenin hakkı olmadığı da kaydedildi.