İşletmelere rehber olacak araştırma

SMS ya da e-posta yoluyla gönderilen reklam mesajlarına müşteriden izin şartı koyan ‘Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’dan yola çıkarak bir araştırma yapan Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emel Faiz  ile Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selma Kalyoncuoğlu işletmelere rehber niteliğinde bir çalışmaya imza attı. İşletmeciler tarafından gönderilen pazarlama mesajına, tüketicilerin izin vermesinde etkili olan faktörlerin belirlendiği makale, İngilizce olarak International Journal of Business and Social Science dergisinde yayınlanarak uluslararası platformda da kendini göstermeyi başardı.

Kanunla tüketici birçok fayda elde etti

Araştırma ilişkin bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Emel Faiz ve Yrd. Doç. Dr. Selma Kalyoncuoğlu, 2008 yılında ilk çıkan kanunda kısmi boşlukların olduğuna dikkat çekerek, 1 Mayıs 2015’te yürürlüğe giren kanunla tüketicinin birçok fayda elde ettiğini dile getirdi.

Müşreti kaybetmemek için önemli tavsiye

Yrd. Doç. Dr. Faiz ve Yrd. Doç. Dr. Kalyoncuoğlu, “Kanunla birlikte tüketiciler, işletmelerin elektronik ortamdan gönderdikleri reklam ve tanıtım içerikli pazarlama mesajlarını almak için kendi iradeleriyle izinlerini vermiş olsalar dahi, hiçbir gerekçe belirtmeksizin verdikleri izni iptal edebilme hakkına sahip olmuştur. Müşterisini kaybetmek istemeyen işletmelere; pazarlama mesajlarına olan iznin devam edebilmesi için indirimler, kampanyalar ve size özelle başlayan ödüller gibi pekiştireç oluşturma çabalarının olmasını öneriyoruz.” şeklinde konuştu.

Haber;C.ÜSTÜNER