Vergi Haftası Düzce’de çeşitli etkinliklerle kutlanırken dün akşam Erol Tayhan’la Manşet programının konuğu Düzce İl Defterdarı Sabahattin Parmakerli’ydi. Devletin en temel gelir kaynağı olan verginin kamuoyunda anlatmak açısından içinde bulunduğumuz Vergi Haftası'nın önemli olduğunu belirten Parmakerli, “Günlük yaşantımızda elimizi nereye atsak vergiyi görürüz. Hangi hastaneye gitsek, hangi yoldan ya da köprüden geçsek ödediğimiz vergiler vardır. Dolayısıyla insanların ve devletin olmazsa olmazı vergidir.” dedi.

Beyanname Süreci Basitleşiyor

Halk arasında kira vergisi olarak bilinen gayrimenkul sermaye iradı vergisinde mart ayından itibaren yeni bir sisteme geçeceklerini açıklayan Parmakerli, “Vergi beyannamelerinin doldurulması sırasındaki hataları asgariye indirerek mükellef mağduriyetini önlemek ve vergiye gönüllü uyumu arttırmak amacı ile “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi”ne geçiliyor. Artık vatandaşlar vergi dairesine gitmeden internetin olduğu her yerde beyanname verebilecek. Amaç beyanname sürecini basitleştirmek” diye konuştu.

Parmakerli, Düzce’de vergi tahsilatının diğer illere göre düşük olmasında fabrikaların kurumsal vergilerinin il dışındaki vergi dairelerine ödemeleri olduğunu söyledi.

Tahsilat Oranlarımız Gelişmiş İller Seviyelerinde Değil

Parmakerli, “Düzce iki deprem geçirmiş fazla büyük olmayan bir il. Dolayısıyla vergi gelirlerimiz çok üst düzeylerde olduğunu söylemek mümkün değil. Ama en altlarda da değil. Tahsilat oranlarımız gelişmiş iller seviyelerinde değil, biraz düşük. Bunun bazı sebepleri var. Bazı fabrikaların kuruluş yerlerini burada olmasına rağmen vergi ödedikleri yerlerin İstanbul gibi büyük iller olması bunda etkili oluyor. Burası imalat bölgesi. Tabiri caizse mutfak. Mutfak burada, lokanta İstanbul’da.“ dedi.