Kredi kartı günümüz Türkiye’sinde, tüketicileri açısından vazgeçilmez oldu. Fakat bu, bir çok tüketicinin başına bela. Bireysel kredi sınırlamalarına ve kredi kartıyla alışverişte taksit yasaklarına rağmen, bu tür borçlarını ödemeyen kişilerin sayısı her geçen gün yükselmeye devam ediyor.Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne göre 2013 yılında borcunu ödeyemeyen kişi sayısı toplam 344 bin kişiyken,  bu yıl rakamlar ilk beş ayda geçen yıla yaklaştı.


Bilindiği gibi Düzce, kredi kartı borcuna pek de sadık değil. Türkiye’nin batık borç haritasında ilk beş arasında yer alan Düzce’de, vatandaşlarımızla “kredi kartını düzgün kullanmıyor muyuz?” sorusuna cevap aradık.


Mikrofon uzattığımız vatandaşlarımızın çoğu “Kredi kartı kullanmıyorum.” dese de, çevresindeki kart mağdurlarının “Ayağını yorganına göre uzatmadığı” eleştirisinde bulunuyor.



Nüfusun çoğunluğunun asgari ücretle geçinmesinin vatandaşları kredi kartına mahkum ettiği tespitinde bulunan Düzceliler, bilinçsiz kullanıma da işaret ediyor.


Vatandaşlar “ harcamaları düzenli yapmıyorlar, özellikle giyim konusunda. Fazla açılıyorlar. Kredi kartını dikkatli kullanmak lazım. Kartı biz değil, başkası ödeyecek diye düşünüyoruz. Düzce’de asgari ücretli çalışan çok. asgari ücret 800 TL, Kira 500. Nasıl yorganına göre ayağını uzatsın.” Açıklamasında bulundu.


Bazı vatandaşlar kredi kartı borcunun “tembellikten” kaynaklandığını söyledi. Vatandaşlar, bankaların bu kadar kolay kredi kartı vermesini de doğru bulmuyor ve bu konuya sınırlama getirilmesini istiyor.


Devletin bu konuda denetleme yapması gerektiğini söyleyen Vatandaşlar, “ bankalar yaptırım yapmalı. Çünkü önüne gelene kart dağıtıyorlar. Kullanabilen kişilere verilmeli. Denetleme gelmeli, gerekirse iptal edilmeli. Gelire bakmadan limit yükseltiyorlar.” diye konuştu.

 

Haber: S. Kaşkır