Beşinci Meslek Komitesi toplantısında kuyumcuların sorunlarını gündeme getiren Sezen, “Özellikle hafta sonları nöbetçi kuyumcu uygulaması noktasında sorunlar yaşıyoruz. Belirli bir çizelge olmasına rağmen bazı kuyumcu arkadaşlarımız bu uygulamayı delip nöbetleri olmamasına rağmen işyerlerini açıyor. Bu da diğer arkadaşlarımız açısından sorun oluyor. Yasal herhangi bir yaptırım yetkimizin olmaması nedeniyle bu konuda çok da bir girişim yapamıyoruz. Kuyumcularımız arasındaki fiyat dengesizlikleri de bir başka sorunumuz. Meslek olarak çok sorunlu bir mesleğimiz var. Haksız rekabet bizim mesleğimizde çok fazla var. Özellikle döviz alım satımları konusunda dengesiz fiyat oranları ve uygun olmayan bazı davranışlar mesleğimizi zedeliyor” dedi.

Kuyumcular Çarşısı ile ilgili olarak Sezen; “Kuyumcular çarşısı olarak bir düşüncemiz oldu. Dükkanlarımız çok kıymetli. Yerlerimiz çok önemli noktalar. Şu anda hiçbirimiz bu noktaları bırakıp bir çarşı içine toplayamayız” şeklinde konuştu.

Dernek olarak, HAS yani 24 ayar altın fiyatları üzerinden günlük olarak fiyatları güncellediklerini, bu fiyatlara göre de tüm ürünlerin fiyatlarıyla ilgili ayarlamalar yaptıklarını söyleyen Sezen, “Bu fiyatlar olmasa kaos ortamı olur. Bir yerde fiyat 100 lirayken bir başka yerde fiyat 95 lira olur ve bunun cevabını da kimse veremez. Bu nedenle hazırladığımız fiyat listeleri hem tüketiciler hem de kuyumcular için önemli bir kaynaktır” dedi.

Düzce’deki hırsızlık olaylarından da bahseden Kuyumcular Derneği Başkanı Serkan Sezen; “Müşterilerin bazılarının evlerinden veya başka şekilde çalınan çok sayıda mücevher var. Bunların bazıları elimize fotoğraflarla veya belli özellikleriyle geliyor. Biz de bunları üyelerimize bildiriyoruz. Bu sayede de birçok hukuki sorunun önüne geçmiş olduk. Fakat dernek olarak yaptırım gücümüz çok az olduğundan üyelerimiz arasında koordinasyon sağlamakta güçlük çekiyoruz. Özellikle fiyat dengesizliklerini ayarlama noktasında üyelerimiz arasında farklılıklar önemli derecede mevcut. Belirli veya uyulması mecbur olan bir fiyat politikası yok. Bu nedenle de fiyat farklılıkları hemen her kuyumcuda değişebiliyor” dedi.

HABER:H.İŞCAN