Patlayıcı yapımında kullanıldığı için 26 Haziran 2016 tarihinden bu yana dağıtımı ve satışı yasaklanan nitratlı gübrelerle ilgili yeni uygulama belli oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Amonyum nitratlı gübreleri tamamen yasaklarken, Kalsiyum nitratlı gübrelere e- reçete ile satışına izin verildi. Potasyum nitratlı gübrelerin satışı ise tamamen serbest bırakıldı.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda, nitratlı gübrelerin satışı ve kullanımı ile ilgili olarak, İl genelinde faaliyet gösteren gübre dağıtıcı bayilerinin katıldığı bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda gübre dağıtıcı bayilerine, nitratlı gübrelerin satışı ve kullanımı ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu talimat hakkında bilgi verildi.

Tamamen Yasaklandı
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu yaptığı açıklamada, Amonyum Nitrat gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklanmış olup, çiftçilere satışı yapılmayacağını söyledi. Üretici-İthalatçı firmaların ve Dağıtıcı/Bayilerin yedieminlerindeki Kalsiyum Amonyum Nitrat  gübrelerinin ise çiftçilere satışına kontrollü olarak izin verileceğini kaydeden Kabaoğlu, Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin satışı tamamen serbest bırakıldığını açıkladı.

E-Reçete İle Satılacak
Tarımda Kullanılan Nitratlı Gübreler Talimatı'na göre, gübre satışı için gereken koşullar şu şekilde ifade edildi:

“Gübre alacak çiftçiler, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS) kayıtlı olmak zorundadırlar. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüğü, gübre satın almak isteyen çiftçilerin sistemdeki (ÇKS/TUKAS) arazi ve ürün durumunu göz önünde bulundurarak 4 (dört) nüsha e-reçete düzenleyecek, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS) kayıtlı olmayan çiftçilere kesinlikle e-reçete düzenlenmeyecek ve gübre satışı yapılmayacak. E-reçete, Gübre Kayıt ve Takip Sistemi (GKTS) üzerinden sistemde yetkilendirilmiş il ya da ilçe müdürlüğü personeli tarafından verilecek. Çiftçi, e-reçete ile birlikte gübreyi satın alacağı dağıtıcı bayiye başvurması gerekmektedir. Dağıtıcı bayi e-reçete'ye göre çiftçiye Kalsiyum Amonyum Nitrat satışı yapacaktır. Satış sırasında e-reçete üzerine yer alan satış bilgileri ve taahhüt kısımları doldurularak satıcı ve çiftçi tarafından imzalanarak satılan gübrenin firma adı mutlaka e-reçete üzerine yazılacak ve dağıtıcı bayi tarafından "Çiftçi Yol Kontrol Belgesi" düzenlenerek nakil yapılacaktır. Dağıtıcı bayi çiftçiye sattığı Kalsiyum Amonyum Nitrat gübrelerini gösteren e-reçete'nin bir kopyasını bağlı olduğu İl ya da İlçe Müdürlüğüne haftalık olarak bildirecektir.”