Düzce'deki sanayicilere iyi haber... Artık deneyimli elemanının işe başvurmasını beklemek yerine yetiştirme dönemi başlıyor. Düzce'de özellikle organize sanayi bölgelerindeki işverenlerin bulmakta sıkıntı yaşadığı kalifiye elemanın ülke genelinde büyük bir sorun olduğunu tespit eden Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni bir uygulamayı hayata geçirmek için talimat verdi. Bu doğrultuda sanayi sektörünün istediği eğitilmiş insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.

İki aydır üzerinde çalışılan proje son halini aldı ve Bakan Avcı ile ilgili bakanlara sunuldu. Proje ile sanayici ile mesleki ve teknik liselerde eğitim gören gençlerin bir araya getirilerek, her iki tarafın ihtiyaçlarının karşılamayı hedefleniyor.

OSB'deki işverenlere teşvik

Ayrıca proje kapsamında, organize sanayi bölgesindeki sektör temsilcilerine teşvik verilecek. Özel meslek liselerinin OSB dışına da yapılması ve öğrenci başına işverenlere teşvik verilmesi planlanıyor. Böylelikle sektör sahibi, istihdam garantisi verdikten sonra özel meslek lisesi açabilecek. Örneğin, Düzce´deki bir fabrika, isterse fabrikasının bahçesine bir meslek lisesi yapacak. Kendisi müdürünü, öğretmenini görevlendirecek. Öğrenciler 9. sınıfı tamamladıktan sonra, diğer sınıflarda fabrikada çalışacak, sigortaları yapılacak. Öğrenci başına 4 ila 6 bin 250 lira arası ücret işverene teslim edilecek. Sektör kendi insan gücünü yetiştirecek, fabrikasında çalıştıracak.

 

Meslek liselerinin hamisi sanayiciler

Öte yandan her meslek lisesinin kendi alanında bir sektörle protokol yapması kaydıyla Okul Hamiliği Projesi de hayata geçirildi. Hem sanayici hem de öğrenciler açısından faydalı olacağı öngörülen proje ile ilgili protokol yapılması için valiliklere genelge gönderildi. Protokolü imzalayan fabrikalarda öğrenciler beceri eğitimi alabilecek, hizmet içi eğitimlere katılabilecek. Mezun öğrenciler hamileri olan sektörde çalışabilecek.

Haber:C.ÜSTÜNER