Bilindiği gibi hükümet, 2012 Bütçesi'ni ve Orta Vadeli Programı açıklamadan önce tütün ve tütün ürünlerinde, alkollü içecekler, motorlu taşıtlar gibi pek çok alanda özel tüketim vergisi oranlarında artışa gitmişti. Bu zam yağmurundan cep telefonları da nasibini aldı.

Buna göre, cep telefonlarının ÖTV oranları yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılırken, bu oranlara göre hesaplanan vergi, malların her bir adedi için 100 liradan az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine her bir adet için 100 lira vergi alınması kararlaştırıldı.

Zam yağmurundan nasiplerini alan cep telefonu satıcıları ise bu durumun işlerini oldukça etkilediğini ve müşterinin sıfır telefon yerine ikinci el telefona yöneldiğini ifade etti. Üç gündür cihaz satamadıklarını söyleyen telefoncular “Zamdan sonra müşteri portföyümüz iyice düştü. Fiyatlar pahalı buda bizim işimizi çok etkiliyor. Müşterilerde fiyatları soruyorlar sormakla da yetinip gidiyorlar. Daha çok ikinci ele yöneliyorlar.” Dedi.

En çok zam oranlarının ucuz cihazlarda olduğunu ifade eden telefoncular, “ 120 liraya sattığımız telefon şuan 200 lira. En çok zam oranın ucuz telefonlarda olması bizim işimizi de çok etkiledi. Çünkü daha çok ucuz cihazları satıyorduk.” diye konuştu.

Haber; S. KAŞKIR