Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Düzce İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Orman Gülü Bitkisinden Elde Edilen Balın İçeriğinin Saptanması ve Tüketim Olanaklarının Araştırılması” konulu proje kapsamında panel düzenlendi.

Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen Düzce İli Arı Yetiştiricileri Birliği’de Proje Ortağı olarak yer aldığı ve MARKA tarafından desteklenen proje kapsamında “orman gülü” balının üretimi ve pazarlaması konusunda yaşanan problemlerin çözümüne ilişkin bal üreticilerine ve tüketicilerine bilgiler verildi.

Panelde konuşan ve Düzce’nin her alanda kendini göstermeye başladığını belirten Vali Vasip Şahin, insanların babadan kalma usulleri geride bırakarak daha bilimsel yöntemlere başvurduğunu söyledi. Şahin, “Düzce kabuğunu her alanda yırtıyor. İnsanlar daha önce babadan görme usullerle mesleklerini devam ederken artık köyünde de olsa işin ilmi nedir, nasıl daha çok kazanabilirim ona bakıyor. Belki bu tür sempozyumların bizlere gösterdiği en önemli gerçek budur. Eskiden düzce orman gülünden elde ettiği balı gizli saklı satarken şimdi bundan nasıl daha fazla kazanabilirim ona bakıyor.” Diye konuştu.

Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cafer Kaba, Düzce’nin tütün kolonyasından sonra kestane balını marka haline getireceklerini söyledi. Kaba,“ Kestane balını marka yaptık. Bu konuda çok iddialıyız. Düzce’nin tütün kolonyası markalaşmış, kestane balını da marka yapacağız inşallah. Valimizin ve il müdürümüzün desteği ile bunu başaracağız. Orman balı gülü Karadeniz Bölgesini ilgilendiren bir baldır. Orman balının geliştirilmesinde Düzce çok şanslı. Başta valimiz olmak üzere bütün bürokratlarımız arıcılarımıza gereken desteği veriyorlar. Geçmişte orman gülü balının birçok faydalı oldu da kanıtlanmıştır.” Dedi.

Gençlik Merkezi Toplantı Salonunda düzenlenen panelin oturum Başkanlığını Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ayhan Ünal yaparken Panel’de; KTÜ Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Abdülkadir Gündüz “Orman Gülü Balının Tıbbi Özellikler”, KTÜ Fen Fakültesinden Doç. Dr. Sevgi Kolaylı ”Orman Gülü Balının Biyokimyasal Özellikleri”, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. Sibel Silici “Orman Gülü Balının Biyolojik Özellikleri” Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Bahri Yılmaz “Türkiye Arıcılığı ve Dünyadaki Yeri” konularında sunum yaptı.

Haber; S. KAŞKIR