Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ( MARKA) nın özel bir otelde düzenlediği Düzce Ortadoğu Ekonomi Entegrasyon Kalkınma Programı yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Türkiye'nin Ortadoğu ve Kuzey Irak ile yaptığı ticaret ve yatırım olanaklarının konuşulduğu panele Vali Adnan Yılmaz ve Düzce protokolü ile, Ortadoğu Ticaret Borsası Kurucu Başkanı Mardinli İşadamı Murat Çuhadar, Ortadoğu Ticaret Borsası Meclis Başkanı Elif Özdemir katıldı.

Düzce 10 Yıl İçinde Marka Kent Olacak

Programda konuşan Vali Adnan Yılmaz bölgedeki yatırımcıları Düzce'ye çekmenin öneminden söz ederek, toplantının yeni ortaklıklara vesile olmasını diledi.

 



Vali Adnan Yılmaz “ Yerli ve yabancı yatırımcıların Düzce'ye çekilmesi son derece önemlidir. Düzce ilimiz 10 yıl içinde marka kent olma yönünde hızla ilerlemektedir. Bu kabileyete sahiptir. Bu toplantının bölge ile yeni ortaklıklara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Biz Irak'ı Yanlış Tanıdık

Ortadoğu Ticaret Borsası Meclis Başkanı Elif Özdemir ticarette riskin de, kaybın da olacağını ifade ederek, ekonomide, sosyal yaşamda ve çağdaş kimliklerin gelişmesinde el ele hareket etmek istediklerini belirtti.

Özdemir, “Irak denildiği zaman aklıma ellerinde silahlarla meydanlara dökülmüş binlerce “Saddam ya Saddam” Nidaları atan savaşan bir toplum gelirdi. Irak denince aklıma zulüm ve vahşet gelirdi, ırak denince aklıma kaçakçılık ve antidemokratik sistem gelirdi ama hiçbir zaman ırak denince aklıma benim Irak’a gidip ve hele ki yatırım yapacağım hiç gelmezdi. Barzani ile görüşmem nerdeyse lanetlendi, bilirsiniz kötü süreç yaşadığınızda kimse yanınızda durmaz ve benimde öyle oldu kimse yanımda durmadı hatta bana soran bile olmadı “Irak’a neden gittin ve ne yatırımı yapacaksın” diyen ama eleştirenlere hatta saygı çemberi içinden çıkıp da haddini aşanlar bile oldu. Ben yılmadım ve inancımıda, duruşumuda bozmadım hatta bir ara acaba bölücü kim diye düşünmedim de değil. Akan kana harcanan bütçe eğer barışa emek olarak harcansaydı bugün Türkiye çok rahat bir Almanya ferahlığına sahip olurdu, eğer birlik ve beraberliğimizi söylemlerde değil de eylemlerde yaşasaydık bugün Türkiye çok rahat bir Amerika olurdu, eğer biz birbirimize inanarak sarılsaydık bugün iman duygusu ile ümmeti olduğumuz peygamberimize ve rabbimize yakışır kullar olurduk ve bugün azimle çalışsaydık. Atalarımızın ve en başta Fatih Sultan Mehmed’in kemiklerini sızlatmazdık. İşte bu nedenle ben Ortadoğu Ticaret Borsası’nın bu ruh ile kurulduğunu bildiğim için burada nefer olmaktan gurur duyuyorum. Ben buradayım sizlerle daha ileriye gidip, ekonomide, sosyal yaşamda ve çağdaş kimliklerin gelişmesinde el ele hareket etmek istiyor ve sizleri de davet ediyorum” şeklinde konuştu.

 

 

Hedef,Kuzey Irak ile ihracatı artırmak

Ortadoğu Ticaret Borsası Kurucu Başkanı Mardinli İşadamı Murat Çuhadar, OTB’nin kuruluş amacının Türkiye’nin komşu ülkelerle sınır ticareti rakamlarını daha üst noktalara taşıma gayreti olduğunu söyledi.
Düzce'ye geliş amaçlarının bu bölgeye yatırım çekmek olduğunu ifade eden Çuhadar “ Buraya geliş amacımız bu bölgeye mümkün olduğunca yatırım çekmek. Düzce için çalışıyoruz. Şu anda bu toplantıda Düzce'ye yatırım için gelen kardeşlerimizde var. biz Düzce için çalışıyoruz şu anda. Sunumdan ziyade ben bugün Düzce için çalışacağım. Düzce'den kerestenizi alıp götürmek istiyoruz, kapısını alıp götürmek istiyoruz Düzce'yi ticarete ortak etmek istiyoruz” dedi. 


Haber: M. YILMAZ