Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı (YKB) Selim Yirmibeşoğlu Torba Yasası ve yeni düzenlemelere ilişkin gelişmeleri yaptığı yazılı açıklama ile değerlendirdi.

“Altyapı yatırımları için KDV istisnası getiriliyor”
OSB ve küçük sanayi sitelerinin altyapı yatırımları ile küçük sanayi sitelerinin işyeri yapımına ilişkin mal ve hizmet alımlarının KDV’den istisna tutulmasına dair kanun tasarısının ilgili maddelerinin  komisyonda kabul edildiğini anımsatan Yirmibeşoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Vergi kanunlarında değişiklik yapan kanun tasarısında, OSB’leri ve sanayi sitelerini ilgilendiren KDV muafiyetine ilişkin maddeler, meclis komisyonundan geçti. Buna göre; OSB’ler ve küçük sanayi sitelerince yapılan altyapı yatırımları ve bazı hizmetleri için KDV istisnası getiriliyor. Sanayiciyi ilgilendiren maddelerin de yer aldığı tasarının kabul edilen maddelerine göre, OSB’ler ve küçük sanayi sitelerince yapılan veya yaptırılan su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleri, yol yapımı gibi altyapı yatırımları KDV'den istisna tutulacak. Ayrıca, TBMM’de görüşülen Torba Yasa Tasarısı ile 2017 yılında aylık 773 lira olan ilave istihdam için sağlanan teşvik bu yıl 883 liraya çıkacak. Bu destek, 1 Ocak 2018’den 31 Aralık 2020’ye kadar olan üç yıllık dönemde işe alınan ilave işçi için uygulanacak. Tasarıyla getirilen düzenlemeyle, teşviklerden geriye doğru da yararlanılabilecek. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bir ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) başvurarak bu haktan faydalanılabilecek.”

İndirilmeyen KDV iade edilecek
OSB Başkanı Selim Yirmibeşoğlu sanayicilere dönük olarak, ‘indirilemeyen’ KDV tutarları için de düzenleme yapıldığını belirtti. Yirmibeşoğlu bu konuda da şu bilgileri verdi: “Yatırım kaynaklı indirilmeyen KDV'nin iadesi söz konusudur. Bu durum özellikle sanayicilerin geçmiş dönemde yaptıkları yatırımlarla ilgili KDV yükünün üzerlerinden alınması bakımından öncelikli bir alandır.  İhracatçıların önümüzdeki dönemde biriken KDV'lerinin öncelikli olarak iade edilmesi önemli bir gelişmedir.”

İşverenin hak ettiği halde yararlanamadığı teşvikler ödenecek
Geriye dönük olarak teşvikten yararlanmak isteyen işverenlerin en fazla geçmiş altı ay için talepte bulunabileceğini vurgulayan Düzce OSB Başkanı Selim Yirmibeşoğlu, “Fakat Torba Kanun yürürlüğe girdikten sonra bir ay içerisinde başvurmak şartıyla, sadece bir defalığına, altı ay sınırı olmaksızın işverenler geriye dönük yararlanamadığı teşvikleri isteyebilecekler. Bu kapsamda işverenin hak ettiği halde yararlanamadığı teşvikler, 2019/Ocak ayında başlamak üzere üç yıl içerisinde ve altı ayda bir taksitle SGK tarafından ödenecek. Bugüne kadar geriye dönük teşvik iadesi için dava açmış olan işverenlerin davaları kendiliğinden sona erecek ve bunların teşvik ödemeleri de yine aynı vadede ödenecek. Kısacası, Torba Kanun yürürlüğe girdikten sonra bir aylık başvuru süresinde gerekli hazırlığı yapmış olarak başvuran işverenler, geçmiş yıllarda yararlanmadığı SGK prim teşviklerinin tamamını geri alabilecek.”

Haber: Ö.YILMAZ