1999 yılında yaşanan depremlerden sonra Düzce’nin 5084 sayılı Teşvik kanunu kapsamına alınmasının ardından kurulan Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırımcılar eskisi kadar ilgi duymuyor. Özellikle Tepetarla’daki bölümde kurulan bölümde bazı tahsisli alanlar hala boş olarak bekliyor.

 

Sanayi Bölgelerine yatırımcıların ilgisinin azalmasının değişik faktörlere bağlı olduğu yorumları yapılıyor. Bunların başında, 2012 yılında teşvik süresinin sona erecek olması geliyor. Dört yıl boyunca teşvik yasasının avantajlarından yararlanma fikri, devasa harcamalarla yatırım yapacak olan kuruluşlara eskisi kadar ekonomik  gelmiyor.

 

Bir diğer sorun da coğrafi konumu nedeniyle yatırımcıların ilk tercihi olan Düzce’de kurulan Organize sanayi bölgesinin sorunlarının çözümünde yaşanan sıkıntılar... Firmaların büyük bölümünün faaliyete geçtiği ilk bölümde bile sorunların tamamı çözülemezken, OSB’nin Tepetarla’da bulunan bölümü en temel altyapı sorunlarıyla boğuşuyor.

 

 Elektrik, Kanalizasyon Su gibi konularda bile ağır sorunlar yaşayan firmaların şikayetleri zaman zaman kamuoyuna yansırken, yatırımcının hammadde girişi ve mamul madde çıkışı için ihtiyaç duyduğu yolların durumu bile bir türlü düzeltilemedi.

 

İçlerinde sürekli sözü edilen ve düzce Ekonomisi için önemli kazançlar sağlaması beklenen büyük firmalar da bulunan bazı firmaların tahsislerini devrederek başka yerlere yatırım yapma isteğinde olduğu yorumlarına, Tepetarla’da yatırım yapanların sayısının tahsisli arazilerin sayısına oranı ve yatırıma başlayan firmaların bazılarının fabrikalarını satmaya çalışması  eklendiğinde durumun vahameti daha çok ortaya çıkıyor.

 

Halihazırda tahsis edilmiş firmaların yatırıma başlaması için tahsis iptallerine varan önlemler alınmasına, bir yandan da tahsisli arazilerin devrinin zorlaştırılmasına yönelik çabalara rağmen, eğer OSB’lerin sorunlarına yeterli ilgi gösterilmezse, önümüzdeki yıllarda Düzce’yi tercih eden yatırımcı bulmak oldukça zor hale gelecek.