Bu yıl tüm yurtta sert geçen kış mevsimi ve Mersin’de yaşanan sel felaketi sebze-meyve fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi. Kaçınılmaz yükseliş, işlerinin azalması nedeniyle pazarcı esnafında burukluk yaratırken, cep yakan fiyatlar vatandaşı isyan ettirdi.

Bugün haber ekibimiz Hamidiye Mahallesi’nde her hafta Salı günü kurulan pazarda hem pazarcının hem vatandaşın nabzını tuttu.

“Meyve fiyatları uygun ama sebze pahalı”
Kış mevsiminin fiyatları olumsuz etkilediğini kabul eden pazarcı esnafı, fiyatlardaki artışı ürünün azlığına bağladı. Bir pazarcı esnafı konuya ilişkin şu yorumlarda bulundu: “Meyve fiyatları uygun ama sebze biraz pahalı. Onda da kışın, karın ve ayazın etkisi var. Şu anda ihracat da başladı, biraz onun da etkisi var. Mal pahalı ama az alıyoruz, az satacağız, yapacak bir şey yok. Bugün itibarıyla biber 6 lira, patlıcan 6 lira, domates 3 lira, salatalık 5 lira, marulun tanesi 3-4 lira, elma 1 lira, mandalina 1 lira, portakal 1 lira. Dolar, euro ve altının yükselmesi fiyatları illaki etkiliyor. Piyasayı o tutuyor sonuçta dengeyi sağlayan onlar.”

“Patates soğan bedavaya gidiyor”
Patates ve soğan satıcılığı yapan başka bir esnaf ise, “Geçen senenin şampiyonu soğan bu sene bedavaya gidiyor. Patates de biraz yükselme var ama talebimiz hiç yok. Patates, soğan zaten satılmıyor. Satılan şey meyve ve yeşilliktir. Sebze fiyatları yüksek, patates soğana talep yok. İşler durgun. Vatandaş dışarı çıkamıyor her yer kar, buz. Sezonun açılmasını bekliyoruz. Patatesin kilosu 1 ile 1 buçuk lira arasında değişiyor. Soğan 1 ile 1 buçuk arasında yeniliyor. Herkes kışlığını alıyor patates soğan işini kışa bırakmıyor.” dedi.

“Hava şartlarının kötü gitmesi fiyatları yükseltiyor”
Fiyatların yüksek olduğunu dile getiren sebze satıcısı ise şöyle konuştu: “Fiyatlar biraz pahalı. Nedeni ise seralar yıkıldı fırtınadan, havalar da soğuk. Bu yüzden yetişmiyor. Hava şartlarının kötü gitmesinden kaynaklanıyor fiyatların biraz yüksek olması. Domates şu an 3 buçuk lira, salatalık 5 lira, biber 6-7 lira, patlıcan 6 lira, kabak 5 lira. Bu mevsimde normal fiyatların böyle olması.”

“Fiyatlar olması gerekenin aşağısında”
Başka bir esnaf ise; “Portakal ve mandalina 1 lira, elma 1 lira 25 kuruşa satıyoruz eğer müşteri zorlarsa 1 liraya da satıyoruz. Anlaşıyoruz yani müşteriyle. Sebze fiyatları da uygun kış şartlarına göre. Fiyatlar olması gerekenin de aşağısında.” yorumunda bulundu.

Pazarcı esnafı cephesinden durum böyleyken vatandaşlar ise fiyatların yüksek olmasına tepkili…

“El yakıyor, cep yakıyor”
Alışverişini yapmış evine gitmekte olan bir vatandaş fiyatların pahalı olmasından yakınarak; “Pazar ucuz değil, çok pahalı, el yakıyor, cep yakıyor. Evde çocukların yiyecekleri şeyler çok pahalı. Pazardan balık aldık, salata yapacak malzeme aldık. Bunlar çok pahalıydı.” diye konuştu.

Son olarak başka bir vatandaş ise; “Fiyatlar pahalı, her şey çok pahalı. Ama yapacak bir şey yok alacağız.”