250 gram ekmeğin 1 liradan satıldığı Düzce'de yüksek maliyetleri ve 3 yıldır zam yapmadıklarını gerçek gösteren fırıncılar, 350 gram ekmeği 1.5 liradan satma kararı aldı. Zamlı ekmeğin 10 gün içerisinde merkezde uygulamaya konulması beklenirken, ilk zam haberi Akçakoca'dan geldi. İlçede 350 gram ekmek 1.5 liradan raflardaki yerini aldı. Düzce'de tartışma konusu olan zamlar bakanlığın gündeminde de ilk sırada yer alıyor. Günlerdir fırıncılara ve odalar seslenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmeği 1 lira ve üzerinde satma kararı alan gerek fırıncı esnafını, gerek sorumlu sivil örgütlerini göreve davet ediyor.

81 ilden fiyat aldı

Ekmeğin 1 liradan satışa sunulmasını afaki bulan Çelik, bu kez tüm illerden fiyat bilgisi istedi. Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı ile konuyu değerlendiren Çelik, "Kendileri 81 ilden fiyatlar almışlardı. Biz de aldık. Ekmek fiyatları bir hayli ilde 75 kuruş, bazılarında 80 kuruş, bazılarında 85 kuruş, bazılarında 90 kuruş, belli sayıdaki illerde de 1 lira ve 1 lira 25 kuruş. Bizim de zaten sesimizi yükseltmemizin altında neden bu. Neden 1 lira?" diye konuştu.

Haklı kılacak hiçbir neden yok

Bakanlık olarak maliyetleri çok net ve ayrıntılı bir şekilde yaptıklarının altını çizen Çelik, şöyle devam etti: "Bir ekmeğin 61 kuruş maliyeti var. İşletme hatalarını vatandaşa yüklemeye kimsenin hakkı yok. Dolayısıyla 61 kuruş doğru ki 70 kuruşa satan illerimiz var. 1 lira afaki bir rakamdır, doğru değildir. Ekmeğin maliyeti bellidir, Türkiye'nin genelinde de satış fiyatı bellidir. 'Neden 1 lira, neden 1 lira 25 kuruş' diye sesleniyorum. Bunu haklı kılacak hiçbir neden yok. Bu anlamda, anlamsız bir şekilde bakanlıkla karşı karşıya gelmenin bir anlamı yok."

Konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade eden Çelik, fırın açanların pazar payını da dikkate alması gerektiğini söyledi. Çelik, işletme zararlarından dolayı vatandaşın ceza çekmeye devam edemeyeceğini vurguladı. Fırıncılar Federasyonu ile görüşmelerinin devam edeceğini belirten Çelik, ayrıntıları daha sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Haber;C.ÜSTÜNER