Ramazan ayı öncesi başlayan 'pide fiyatı yüksek' eleştirilerinin her geçen gün arttığı Düzce'de son olarak belediye devreye girerek, fiyatın oluşturulacak komisyon tarafından yeniden değerlendirilmesi yönünde Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne yazı gönderdi.

300 gram 2 lira, 625 gramı 4 lira

Düzce Fırıncılar Odası tarafından 300 gramın 2 liradan, 625 gramın ise 4 liradan satışa sunulması uygun görülen pide ile ilgili devam eden fiyat krizinde nasıl bir yol izleneceğini sormak üzere görüştüğümüz Oda Başkanı İbrahim Korkmaz, bambaşka bir noktaya dikkat çekerek soruna bu yönden bakılmasını istedi. Düzce Fırıncılar Odası olarak geçen yıl Ramazan ayında 350 gramlık pide için 2 TL fiyat belirlediklerini bu yıl ise yükselen maliyetlere bağlı olarak fiyatı sabit tutup gramajı düşündüklerini anlattı.

"2 çeşit pide çıkarmalarını istedik ama..."

Fiyat ve gramaj konusunda bilgilendirilen tüm fırıncılardan 2 çeşit pide çıkarmalarını istediklerini aktaran Korkmaz, "Ancak Ramazan ayının başında bu yana Düzce'deki bir çok fırının 2 liralık pideyi çıkartmadığını öğrendik. Küçük pide yerine büyük pide yapmalarına bağlı olarak fiyatın 4 lira olması vatandaşa ağır geliyor. Fırına girdiğinde pideyi 2 liradan almak istese bile üretilmediği için alamıyor.

Vatandaşa 'yok' demeyeceksin

Sorunca 'Yok' deniyor. Vatandaşa 'yok' demeyeceksin. Bu durumun bize aksettirilmesi ile birlikte fırınlara gereken uyarıyı yaptık. Bugün (11 Haziran) itibariyle Düzce merkezdeki bütün fırınlarda hem 2 liralık hem de 4 liralık pide olacak." dedi.

"Eğer 2 liralık pide çıkarmazlarsa..."

Uyarıyı dikkate almayarak 2 liralık pide çıkarmaya devam edilmesi halinde uygulanacak yaptırımı da açıklayan Korkmaz, "Problem olmaya devam ederse geçen yılki tarifeyi aynen bu yılda uygularız. Yani 300 gramı 2 TL'den değil 350 gramı 2 TL'den satışa sunma kararı alırız." şeklinde konuştu.

Tarife dışına çıkan fırınlar var

Düzce Belediyesi zabıta ekipleri tarafından Ramazan ayından bu yana sıklaştırılan denetimlerdeki usulsüzlüklerin hatırlatılması üzerine ise Korkmaz, "Kimi fırınların tarife dışına çıktığı ortaya çıktı. Pideyi gramaj ve fiyatıyla oynayarak satışa sunuyorlar. Örneğin 500 gram pideyi 3 TL'den satıyor. Bunun önüne geçilmesi amacıyla Ramazan boyunca sıkı denetim devam edecek." diye konuştu.

'Düzce ile aynı kalitede değil'

Öte yandan Bolu'da Ramazan pidesinin halk ekmek fırını eliyle 1.5 TL'den satılması konusuna da değinen Korkmaz, 'Düzce ile aynı kalitede pide değil' çıkışı yaptı. 400 gramlık Ramazan pidesinin 1.5 TL’den satıldığı Bolu'da yumurtalı pide için farklı fiyat uygulandığını anlatan Korkmaz, susamlı pidenin de Düzce'deki kadar bol susamlı olmadığını söyledi.

"Ekmek unundan pide yapmıyoruz"

Ekmek unu ile pide ununun aynı olmadığına da dikkat çeken Korkmaz, "Pide ununun çuvalı 87 lira, ekmek ununun fiyatı ise 68-70 lira civarında... Biz ekmek unundan pide yapmıyoruz. Ayrıca yumurtalı pideden ayrı para da almıyoruz." açıklamasını yaptı.

Haber:C.ÜSTÜNER