Kısa adı DESOB olan Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Ramazan ayı için Ramazan pidesinin 300 gram 2 liradan, 625 gram için 4 liradan satışı uygun görülmüştü. Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Murat Caymaz tarafından, fiyat tarifesine ilişkin hazırlanan ve DESOB’a gönderilen yazıda Ramazan pide fiyatının oluşturulacak komisyon tarafından yeniden değerlendirilerek karara bağlanması istendi. Bu talep üzerine Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Kayıkçı başkanlığında toplanan Düzce Fırıncılar Odası Başkanı İbrahim Korkmaz, Başkan Vekili Remzi Gürel ve yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Bilgin yeni fiyat tarifesini belirledi. Oda üyeleri yarından itibaren pide tezgahlarında 450 gram pide 2,5 TL, 800 gram pide 4 TL'den satılmasına karar verdi. Yeni tarifede tekli pidenin hem gramı hem fiyatı arttırıldı. 150 gram daha eklenen tekli pidenin fiyatı 2 liradan 2,5 liraya çıktı. Çiftli pidenin ise fiyatı aynı kalırken 125 gramı arttı.

“Doğrusu bu oldu”

DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı alınan kararı şöyle anlattı:

“Biz ramazana girmeden evvel Düzce’nin pidesi ekmek unundan yapılmıyor. Pide unu 85-86 lira, ekmeğinki 63-65 lira. Buranın pidesiyle Bolu’nun pidesini kıyaslamak doğru değil. Biz 300 gram pideyi 2 lira yapmış oraya bol susamlı ve yumurtalı ibaresi koymuştuk. Simit kadar güzel koksun, bizim pidemiz güzel olsun diye. Sonra 625 gramdaki 4TL pidenin yumurtalısını kaldırdık. 4 lirayı tezgahlarda yapılacak, o özele girecekti. Halkımız 300 gram pideyi 50 gram koyduğumuz yumurtayı geri çektik.  Daha sonra arkadaşlarla oturduk Düzceli etki pideyi seviyor diye 450 gram yaptık. Diğeri de 625 gramdı 800 grama çıkardık. Yine 4 lira. Ufak pideyi fırıncıya yapmak zor geliyor. Bu sefer yapan var yapmayan var. 2 lira pide vardı,300 gram tam yumurtalı ve susamlıydı. Ama bu fırınlarda yapıldı bakkallara inmedi. Halk haklı. 2 lira pide istiyor yok. Şimdi 125-100 gram üstüne koyarsın. Doğrusu bu oldu.”

“Daha duyarlı olacağız”

 Düzce Fırıncılar Odası Başkan Vekili Remzi Gürel, resmi anlamda alınan kararları uygulanmamasından dolayı sıkıntı yaşandığını dile getirdi.

Gürel, “Fırıncılarımız 2 lira pide yapmadığından dolayı biraz tepkiler geldi. Bizde bu böyle yürümeyecek diyerek yeni bir karar aldık. 450 gram 2,5 lira, 800 gram 4 lira. Yarından itibaren devam edecek. Vatandaş fiyata bakmıyor, paraya bakıyor. En büyük sıkıntımız para. 4 lira değil, 3 liraya bakıyor. Düzce halkı etki pide seviyor. Bundan dolayı sıkıntılar çektik. Bundan sonraki ramazanlarda daha duyarlı olacağız. “dedi.

“Belediye denetimlerini attırsın”

Gürel’in özellikle belediyeden bir isteği oldu. Gürel, “belediyeden talebimiz uygunsuz yerde satılan pideler fırıncıları çok satılıyor. Sokaklarda açık saçık yerlerde satılıyor. Bizim tüm evraklarımız tamam. Tamam, olmayanlar rekabete çok elverişli. Gayri resmi fırınlarda yapılan ekmekler yüzünden ekmekler elimizde kalıyor. Belediyenin denetimleri yapması. Uygunsuz gramajda ekmekler yapılıyor bunların da olmamasını istiyoruz. “ diye konuştu.


HABER;S.KAŞKIR