Sert bir satış dalgasına maruz kalan altın son dört ayın en düşük düzeylerine geriledi. Peki Altındaki düşüş devam edecek mi, altın alacaklar nelere dikkat etmeli? Kuyumcu Ragıp Gökesaoğlu, serbest altın fiyatlarında yaşanabilecek gelişmeleri değerlendirdi.
3-4 Ay Bu Şekilde Devam Eder
Altındaki düşüşü sürpriz olmadığını belirten Ragıp Gökesaoğlu, altının düşüş sebebi olarak yurtdışı yatırımcıların borsaya yönelmesi olarak gösterdi.
Gökesaoğlu, “Altın İran Çin gibi ülkelerin çok fazla altın toplanmasından dolayı yükselmişti. Şimdi düştü normal fiyatına geldi. Ekonomistlerin yaptığı açıklamalara göre altının fiyatı 3-4 ay bu şekilde devam eder. Düşüşün sebebi yurt dışı yatırımcıların altından çıkıp borsaya yönelmesi. Borsa son bir ay rekor kırdı. Türkiye’den de en çok altını bu dönem yurt dışını yolladık. İran’a altın gönderme dönemi bitti. Piyasanın daralmasından dolayı altının düştüğünü tahmin ediyorum.”dedi.
Altın 2013’e Zararla Girdi
Vatandaşların piyasada yaşanan düşüşle altınlarını bozdurmalarının zararlarına olacağını söyleyen Gökesaoğlu, bankalardaki altın hesaplarına yatırım yapanların da hayal kırıklığına uğradığını savundu.
Gökesaoğlu, “Şimdi banklarda altın topluyor. Onlarda da çok büyük düşüş yaşanıyor. Bankalara yatıranlarda da hayal  kırıklığı oldu. Altın 2013’e zararla girmiş oldu. Bir çeyrek altın180 liraydı 157,155 liraya düştü. Piyasayı da iyi takip etmeleri lazım. Altını gezerek fiyat alsınlar. Yükseldiğinde ihtiyaçları olduğunda bozdurmalarında fayda var.Bu düşüş sadece Türkiye’de değil, dünya piyasasında da var. Bir de vatandaşlarda da düğün zamanı altın yükseliyor şeklinde bir kanı var. O da doğru değil. Dünya Piyasanın ihtiyacı varsa yükseliyor yoksa düşüyor.”şeklinde konuştu.
Gökesaoğlu, vatandaşları altın alırken piyasayı araştırmaları ve bildikleri yerden almaları hususunda uyardı.
 Önemli Olan Ederi
Kuyumcu Rana Dağ ise pırlanta fiyatları hakkında bilgi verdi. Altındaki düşüşün pırlanta fiyatlarında da yaşandığını söyleyen Dağ, vatandaşların pırlanta alırken düştükleri bir yanılgıya dikkat çekti.
Dağ, “Pırlanta fiyatları da düştü. Normalde 1000-1500 liralık bir yüzüğü 399 liraya alabiliyorsunuz. Ancak önemli olan taşın kesimi ve berraklılığı yanı  ederidir. Çoğu kişi buna bakmadan biraz küçük taşlardan ucuz bulduk diye alıyorlar. Yüksek kalitede taş ve 18 ayara çalışan pırlantayı o fiyata alamazsınız. Müşterilerimiz o konuda biraz yanılıyorlar. Geri dönüşümde çok sıkıntı oluyor. Ucuz tek taş pırlantaları almamalarında yarar var. Geri dönüşümde çok büyük zararı var. “dedi.

 

Haber; S. KAŞKIR