PLASTİK DEĞİL AHŞAP
Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Oyuncak Sanayi Düzce’de kurulacak” açıklamasıyla gündeme gelen ve Başbakanın değişimiyle birlikte Dr. Faruk Özlü’nün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olmasıyla  yeniden önem kazanan oyuncak sanayi güncelliğini korurken; Düzce’nin “Ahşap Oyuncak Sanayinin Merkezi” haline getirilmesi fikrinin baltalanması anlamı taşıyor.

DÜZCE AHŞABIN MERKEZİ
Düzce’nin “ahşabın merkezi” olduğunun bilinmesine rağmen PAGEV’in de girişimi ve desteğiyle “Ahşap Oyuncak fikrinin Plastik Oyuncak fikrine dönüşmesi” adeta kafaları karıştırdı.

PAGEV’in sürekli plastiği ve plastik sanayicilerini ön plana çıkartan bir fikri desteklemesi ahşap oyuncak beklentisi içinde olan Düzceli ahşap sanayicilerini sükut-u hayale sevketmişe benziyor.

PAGEV TEŞVİK EDİYOR
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), 2014 yılından bu yana yerli oyuncak endüstrisinin korunması ve tekrar üretime teşvik edilmesi amacıyla birçok projeye imza attığı biliniyor. Ancak PAGEV'in sürekli plastik sanayicilerini içine alan “Oyuncak Çalıştayı Sektör Toplantısı"nda da dile getirilen fikri savunması ahşabın merkezi konumundaki Düzce’de “Ahşap Oyuncak Sanayi” sektörünü unutturmaya yönelik bir çalışma ve girişim olarak algılanıyor.

Oyuncak OSB'nin Düzce'de yapılma kararı değerlendirilirken; oyuncak sektörü temsilcileri kurulacak OSB ile ilgili beklentilerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü’ye ilettiği biliniyor. PAGEV ısrarla Gümüşova OSB içinde bir bölümde yer alan  en az 300 dönümlük bir bölümü “Plastik Oyuncak Sanayi Bölgesi” olarak tahsis etmenin planını kurarken aynı bölgede “Plastik değil” de “Ahşap Oyuncak Sanayii”nin planlanıp kurulması yönünde çalışma başlatılması bekleniyor.

AHŞAP OYUNCAK OSB OLMALI
 Arazinin yatırım bedelinin 1 milyar liraya ulaşması beklenen OSB’nin plastik değil de ahşap olması halinde özellikle Kaynaşlı ve Gölyaka ilçelerine bağlı özellikle orman köylerinde bulunan el becerisi ile bir çok ürün elde eden becerikli ve maharetli fertlerin küçük bir eğitimle “Ahşap Oyuncak Sanayi Bölgesi’ndeki Ahşap Oyuncak Fabrikaları’nda istihdam edilmesi sağlanmış ve bu tür çevrelere iş ve istihdam imkanı sağlanmış olacağı belirtiliyor.Bugüne kadar D-100 kenarında satışı yapılan ahşap ürünleri oyuncağa teşvik edilerek bir anlamda yeni bir istihdamın kapısını aralamış olacak.

DÜNYA, DÜZCE’Yİ AHŞAPLA TANIYACAK
Gümüşova Organize Sanayi Bölgesi’nin içinde yer alan 300 dönüm boş arazinin “Plastik Oyuncak Sanayi” için tahsis edileceğinin duyulması ahşap sektörünün de moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkilemiş gibi görünüyor. Düzce’de “El Sanatları Eğitim Merkezi” ve Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Bölümlerinin bulunmasının Ahşap Organize Sanayii’nin (AOSB) gelişiminde önemli bir katkı sağlayacağı sanılıyor. Bu çalışma bir anlamda Düzce Üniversitesi’nin de bu sektöre eğitim öğretim anlamında katkı sağlayacağı şeklinde yorumlanıyor. Ahşap OSB girişimi Düzce’nin uzun yıllardır ahşapla anılmasının Türkiye’de ve dünyada yeniden hatırlanması ve Düzce’nin ahşapla markalaşması anlamı taşıyor.

Haber:E.TAYHAN