Bankaların ardından PTT'nin de altın satmasına kuyumculardan tepkiler sürüyor. Bankaların altın satmasına her fırsatta karşı olduklarını dile getiren kuyumcular, bu konudaki kararlılıklarını devam ediyor..

Türkiye'nin dört bir yanından kuyumcu odaları bu durumun kendilerini mağdur edeceğini savunarak altın satmasına karşı çıkıyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Düzce Kuyumcular Derneği Başkanı Serkan Sezen, her kurumun kendi işini yapması gerektiğini ifade ederek “Bu şekilde altın satımlarına karşıyız.”dedi.

Önce evraklarımızı zamanında getirsin

Herkesin kendi sektöründe kendi işini yapması gerektiğini yineleyen Sezen, “PTT'nin önce  faturalarımızı evraklarımızı zamanında getirmesini sonra üzerine vazife olmayan işlere girmesini isterdik. Aynı şey bankalar için de geçerli.Kendi kasalarındaki altınların değer tespitini yapamayan bankalar vatandaşın altınına nasıl değer tespiti yapıyorlar. Vatandaşlarımız bunlara nasıl güveniyorlar. Vatandaşlarımız daha birkaç sene önce bankalara 105 liradan altın hesabı açtıranların şimdi 93 liradan düştüğünden haberleri var mı. Bu paraları bir buçuk yıldır kullandırmışlar ama karşılığında bir lira kar almamışlar. PTT ve bankaların sattığı altınları kuyumcuların almadıklarından haberdarlar mı?”dedi.

Bankalardan ve PTT'lerden alınan altınları kesinlikle bozmayacaklarını ifade eden Sezen, “Bizim halkımız 10 tane bankaya muhtaç edildi. Bu 10 banka işimize, maaşımaza, paramıza ortak.”şeklinde tepki gösterdi.

Altın geri dönüşü çok azaldı

Vatandaşlardan gelen altının geri dönüşünün olmaması nedeniyle altın fiyatlarının da yükseldiğine dikkat çeken Sezen, bu yükseleşin daha da devam edeceğini belirtti.

Sezen, “Biz kış günü altın bulamıyoruz. Çeyrek altındaki makas fiyatını yükseltmek zorunda kaldık. Eskiden 2-3 lira karla satıyorduk, şimdi 10 liraya yükseltik. Daha da yükselteceğiz.  Altın geri dönüşü çok azaldı. Düğün yapanlar PTT ve bankalara değer tespiti yapılmadan çok düşük fiyatlara altınlarını sattıkları için biz altın alamıyoruz. Bu durumda biz daha fazla fiyata satmak zorunda kalıyoruz.”dedi.

Beyaz eşya da araba da satarlar

Kuyumcu odaları ve dernekleri olarak bankalara altın alıp satma yetkisi veren yönetmeliğin iptali için Danıştay'a başvurduklarını hatırlatan Sezen, herhangi bir sonuç alamadıklarını bankların önlemez bir yükseliş içinde olduklarını ifade etti.

“Bugün altın alıp satıyorlar. Yarın çorap almaya kalkarlar.” diyen Sezen, “Beyaz eşya da araba da satarlar. Bunlar sadece altınla kalmaz. Bizim hükümetimiz bunlara yolu vermiş ne isterseler yaparlar. Kuyumcular odalarımız kanunun iptal için mahkemeye de verdiler. Ama bizi kale alamadılar. Bankalar her şeyi satacak. Önlenemez bir yükseliştiler.”dedi.

Haber: S. KAŞKIR