Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun mayısta bir önceki aya göre yüzde 0.34 arttığını; dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 1,686 lira, yoksulluk sınırının ise 5 bin 492 lira olduğunu açıkladı. Nisanda açlık sınırı 1,680, yoksulluk sınırı 5 bin 473 lira düzeyindeydi. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 2 bin 84 TL olarak hesaplandı

Türk-İş raporunda, "Döviz fiyatlarındaki artış, çalışanların yoğun olarak tükettikleri temel mal ve hizmet ürünlerinin fiyatına yansımaktadır. Benzin ve motorin fiyatları -şimdilik- vergiden karşılanarak kontrol altına alınmış olsa da maliyetlere ve dolayısıyla fiyat artışına olumsuz yansıyacaktır" denildi.

Rapora göre yaş meyve-sebze fiyatlarındaki artış dikkat çekerken, mevsim ürünleri geçmiş yıla göre zamlı satılıyor. Buna göre ortalama kilogram fiyatı 4 TL olan sebze Mayıs'ta 4.19 TL olurken, meyve ortalama kilogram fiyatı 4.31 TL'den 4.96 TL'ye yükseldi. Raporda kıyma etin kilogram fiyatının 28.75 TL, kuşbaşı etin fiyatının 31 TL olduğu; ağırlıklı olarak marketlerde kıyma et fiyatının biraz gerilediği fakat kuşbaşı etin fiyatının arttığı da ifade edildi.

Doların, altının, avronun arttığı şu günlerde açlık  ve yoksulluk sınırının da sürekli artış göstermesi vatandaşın yaşadığı sıkıntıyı bir kez daha gözler önüne seriyor. Seçim dönemine girdiğimiz şu günlerde bu durumun gündeme alınıp alınmayacağı ise merak edilen konular arasında yer alıyor.

Haber: M.AYDIN