Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in 2016 yılı fındık rekoltesi tahminini 468 bin ton olarak açıklamasının ardından gözler fındık alanında akla ilk gelen sivil toplum kuruluşlarına çevrildi. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, rakamı değerlendirirken beklentilerini ifade etti.

Rekolte 400 bin ton seviyelerine düşecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının açıkladığı 468 bin tonluk rekolte tahminine katıldıklarını ifade ederek Bakan Faruk Çelik’in açıklamalarını şöyle değerlendirdi: “Düzce ili ilgili yapılan rekolte tahmininde bizimde imzamız var. Rekolte tespit çalışmaları yapıldıktan sonra aşırı sıcaklardan dolayı, fındıklarda bir dökülme meydana geldi. açıklanan 468 bin tonluk rekolte tahmininin 400 bin ton seviyelerine inmesini bekliyoruz. Rekolte daha da düşük olacak.”

Çiftçinin alın teriyle kimse uğraşmasın

Rekolte belirleme çalışmalarına bazı sivil toplum kuruluşlarının katılmadığını belirten Öztürk, tespit çalışmalarına katılmayan sivil toplum kuruluşlarını eleştirdi.  Öztürk, “Rekolteyi 500-600 bin ton olarak gösterme çabaları var. Ben kendilerine sesleniyorum. Çiftçinin alın teriyle kimse uğraşmasın. Hem toplantılara katılmıyorlar hem de çiftçinin emeğini ucuza almak için rakamları yüksek olarak telaffuz ediyorlar. Böyle bir şey mümkün değildir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çalışması doğrudur.”dedi.

Fındığın fiyatının 14-15 TL seviyelerinde olması bizi tatmin edecektir

Fındıktaki fiyat beklentilerine değinen Öztürk taleplerini dile getirdi. “Bizim fındığın 20-22 TL olması gibi bir beklentimiz yok. Rekolte yüksek olduğunda hükümetin müdahale alımı yapmasını, rekolte düşük olduğunda piyasa fındığı sürerek fındık fiyatının yükselmesini engellemesini bekliyoruz. Fındığın fiyatının 14-15 TL seviyelerinde olması bizi tatmin edecektir. Biz fındığın üreticiden 8 liraya alındıktan sonra markette 80 liraya satıldığını görünce üzülüyoruz. Fındığı 8 liraya aldıktan sonra 16 lira olur, 20 lira olur ama 80 lira neyin nesidir? Çiftçinin sırtından para kazanılmaya çalışılıyor.”

Düzce’de geçen yıl 60 bin ton rekolte olduğunu hatırlatan Başkan Öztürk, 300 Milyon TL zararın Düzce’nin kaybı olduğunu dile getirdi. 

Haber:Y.SEVER