Fındık İhracatçı Birliklerinden ziraat odalarına sert tepki geldi.

2019 yılı rekolte tahminin sağlıklı olabilmesi adına Temmuz ayının beklenmesi gerektiğini dile getiren Karadeniz ve İstanbul Fındık ve Mamulleri Birlikleri’nin ortaklaşa yayınladıkları bildiride erken yapılan rekolte tahminleri eleştirilerek şu ifadelere yer verildi;

"Fındıkta iyi mahsul ve bereket düşmanlığı nasıl bir anlayış ve cehalettir? 2019 ürünü rekoltesinin yüksek olma ihtimali mevcut ise buna sevinmek gerekmez mi? Yoksa öfke içinde “istemezük” naraları atarak karalar bağlamak mı gerekir? Evet biz ihracatçılar, ülkesini seven ve halkının yararını düşünen herkes gibi, fındık dahil bütün ürünlerimizin rekoltesinin yüksek olmasını isteriz. Bereket yerine felaket mi isteyelim?

Fındık rekoltesi birileri istiyor veya istemiyor diye yüksek ya da düşük olmaz. Öncelikle tabiat şartları yanında bahçe bakımı, zararlı mücadelesi en önemli etkenlerdir. Tarım Bakanımız Sn. Bekir Pakdemirli’nin büyük bir feraset ile ifade ettiği gibi; Türkiye, fındık üretimini 1.000.000 ton/kabuklu seviyesine çıkartmayı planlamaktadır. Ülkemiz ancak bu yolla pazarı tam anlamı ile kontrol edebilecek ve rakip ülkelerin fındık üretiminden vazgeçmesini sağlayabilecektir."

‘Politikayı belirleyecek olan devlettir, ürünün sahibi ise üreticidir’ ifadesine yer verilen yazılı açıklamada tüm üreticiler ve paydaşlar için bereketli ve bol kazançlı bir sezon temennisinde bulunuldu.

Haber: S.AYAN