Türkiye'de üretilen yaş meyve sebzenin üçte birinin ihraç edildiği Rusya'da hazırlanan rapor sektör temsilcileri tarafından da olumlu karşılandı. Türkiye sağlıklı ve kaliteli ürünler üreterek Rusya’da en güvenilir tedarikçileri arasında yer aldı.

Türkiye’deki birinci sınıf tarım arazileri içerisinde yer alan Düzce, Tarım İl Müdürlüğü’nün başlatmış olduğu organik tarım projeleriyle gelişmiş olan tarımı daha da geliştirmeyi hedefliyor. Toprak ıslahından, kaliteli tohumlara ve üreticinin bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılıyor.

2009 yılında 155 üretici 5 bin 750 dekar alanda organik tarım yaparken bugün bu sayı üretici olarak 200 dekar olarak 7 bin 500’ü bulan Düzce’de, en çok fındık tane mısır ve buğday organik üretimi yapılan ürünler oldu.

Son altı yıldan beri ihracatçı birlikleri koordineli olarak çalışarak üreticilerin bilinçlendirilmesinin ardından Türkiye’den ihraç edilen meyve ve sebzelerdeki tarımsal kalıntının minimum seviyeye indiği günümüzde, toplam yaş sebze ve meyvenin yüzde 35’i Rusya Federasyonu’na ihraç ediliyor. Ticari potansiyelin artması ile birlikte kısa sürede bu rakamın 1 milyar doların üzerine çıkacağı planlanıyor.

Haber; G.KARDUZ