Fındıktaki hareketlilik üreticiyi umutlandırdı. Fiyatı yeniden yükselişe geçen fındık, aylardır bir umutla bekleyen üreticilerin yüreğine su serpti. Uzun süredir gerilediği 11,75 seviyelerinde kalan fındık fiyatı, yeniden 12,50 liraya çıktı.

 

'Aldanmayın' uyarıları haklı çıktı

Geçtiğimiz yıl yaşanan don olayı nedeniyle rekoltesi düşük olunca fiyatı tavan yapan fındığın, bu yıl 10 lira sınırına dayanması tüccarla baş başa olan üreticileri tedirginliğe sürükledi. Ziraat odası başkanları düşüşten tüccarları sorumlu tutarak sık sık üreticiye 'Piyasada panik havası yaratılmak isteniyor, aldanmayın' uyarısı yaptı. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk de geçtiğimiz günlerde fındık fiyatlarının bilinçli düşürüldüğünü öne sürerek, üreticiye şöyle seslendi: “ Fındık fiyatları mutlaka yukarı çıkacak. Telaşa kapılmayın. 15 TL oluncaya kadar da satmayın.”

Tüm bu uyarıları dikkate alarak fındığını satmayıp bekleyen üreticiye iyi haber geldi. 11,75 liraya kadar gerileyen fındık fiyatı, yeniden 12,50 lira seviyesine yükseldi. Düşüşün geçici olacağı yönündeki tahminleri haklı çıkartan bu gelişme, üretici cephesinde 'Daha da yükselir' beklentisini güçlendirdi. Fiyatı 15 TL sularında görmek isteyen üreticilerin gösterdiği sabrın bu yükşelişte etkili olduğu vurgulanırken, bu kararlı tutumun sürmesi halinde sürecin üretici lehine işleyeceğinin altı çiziliyor.

Haber;C.ÜSTÜNER