Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'na bağlı 2. Meslek Grubu olan inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların temsilcileri, düzenlenen istişare toplantısında bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, düzenlenen toplantılara ilginin az olması dolayısıyla net sorun ve önerileri alamadıklarını, bu nedenle de yeterli sonuçlara ulaşılamadığını ifade etti.



“Hızlı fiyat artışları ciddi bir problem haline geldi”
Şahin, "Bildiğiniz üzere, yap-sat ve taahhüt sektöründeki daralma, malzeme teminindeki güçlükler ve malzemelerdeki hızlı fiyat artışları ciddi bir problem haline geldi. Sektördeki daralma, üyelerimizi banka kredilerine yönlendirmekte, yüksek faizler, verilmeyen limitler, sektöre malzeme sağlayan firmaların vadeyi tamamen kaldırıp peşin satışa geçmeleri, bankaların başlattığı 0,98 faiz kampanyasının müteahhide 0.80'lik bir ek maliyet getirmesi sektörün daha zor duruma girmesine neden oldu. Sektörün daralması işsizliği tetiklediği gibi, sektörden beslenen diğer sektörleri de olumsuz etkilemektedir. Bu durum yeni projelerin gelişmesini engellemekte ve yeni proje üretme yerine mevcut yapı stoğunun tüketilmesi ihtiyacını doğurmaktadır.”

“Üyelerimizden destek alamıyoruz”
Çözüm için mevzuat değişikliğine ve devlet tarafından alınması gereken önlemlere işaret eden Şahin, “Ancak bu sorunların çözümünde ne gibi çalışmalar ve çözüm önerileri yaratabiliriz. Bu konuda istişare yapmamız lazım. 2017 yılı başında Düzce Üniversitesi ile işbirliği halinde Düzce Sektörel SWOT Analizi çalışması yapmıştık, bu çalışmayı önümüzdeki günlerde tekrar güncelleyeceğiz. Ama bu konuda genel bir eleştiri getirmek istiyorum. Tabii bu inşaat sektörü özelinde bir şey değil. Biz oda olarak bu çalışmayı yürütürken üyelerimizden destek alamıyoruz. SWOT çalışmasında birçok üyemizden zorla randevu aldık veya hiç alamadık. Sizlerden destek alamazsak, sizinle görüşemezsek, çalışma için hazırladığımız formları sizlere doldurtamazsak nasıl bir rapor oluşturacağız?” dedi.



“Düzce'ye 12 bin 500 ek istihdam öngörüldü”
TSO Başkanı Tuncay Şahin, inşaat sektörü temsilcilerine seslendiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bildiğiniz gibi inşaat sektörü çok tehlikeli sınıfta yer almakta ve siz mesleki yeterlilik belgesi olmadan işçi çalıştıramazsınız. Şu anda denetim yok ama, ciddi bir denetim olmuş olsa muazzam rakamlar tutan cezalar ile karşı karşıya kalınabilir. Bu arada bildiğiniz üzere istihdam seferberliği kampanyası başlatıldı. Düzce'ye de 12 bin 500 ek istihdam öngörüldü. Biz iş insanları olarak bunu sağlamak, bize duyulan güveni korumak zorundayız. Sizlerde de elinizi taşın altına sokmanızı ve istihdama katkı sağlamanızı bekliyoruz.“

Hızlı tren projesi için destek istedi
Şahin'in ardından kürsüye çıkan Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar, Yüksek Hızlı Tren güzergahının Düzce'den geçirilmesi ile ilgili uzun zamandır gündeme taşıdığı projeyi katılımcılara aktardı. Projenin hayat bulması halinde en fazla faydalanacak sektörlerden birinin inşaat sektörü olduğuna vurgu yapan Şamandar, projenin ses getirmesi ve sürekli gündemde tutulması adına üyelerden destek istedi.

Haber: C.ÜSTÜNER


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ