Sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Şubat ayı verilenini Düzce’ninn ev sahipliğinde açıklandı. Vali Ali Fidan ve Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş başta olmak üzere işadamı ve sanayicilerin katıldığı toplantıda şubat ayı verilerini MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, paylaştı.

Açılış konuşmasını yapan Düzce MÜSİAD Düzce Şube Başkanı İsmail Çakmak, Türkiye ekonomisinin reel dinamiklerini büyük ölçüde yansıtan verilerin piyasa alıcılarına sağlıklı kararlar almalarına katkı sağlayacağını söyledi.

Ardından  konuşan MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, SAMEKS'in şubat ayında bir önceki aya göre 2,3 puan azalarak 52.3 seviyesine gerilediğine dikkat çekti ve sanayi sektöründe ekonomik faaliyetin canlılığını işaret etti.

Yine açıklanan verilere göre SAMEKS Hizmet Endeksi ise Şubat ayında bir önceki aya göre 9 puan azalarak 49.9 puana geriledi. 50 altında gelen veri, hizmet sektörünün hız kaybettiğinin sinyalini verdi. İş hacmi altı endeksindeki 0.8 puanlık yükseliş, hizmet endeksindeki düşüşü sınırladı.

MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, ardından soruları kabul etti. Gelen fındık sorusu ile afallayan Özdemir’in cevabı “hazırlıklı gelmedim” Oldu.

Özdemir, “ yerel anlamda fındık fiyatları ile ilgili gerçekten bir bilgim yok. Sektörel anlamda şöyle yapmakta fayda var. Özellikle fındık üreticileri, birliği ve derneğinin talepleri araştırma yaparak hükümete önermekte fayda var. Ancak bizim MÜSİAD olarak özel çalışmamız yok. Fındık üretici bölgelerinden gelecek talebi değerlendiririz. İlgili bakanlıklara iletmeye hazırız.”dedi.

MÜSİAD Düzce Şube Başkanı İsmail Çakmak da Karadeniz Bölgesi’ndeki MÜSİAD şubeleri olarak birleşerek rapor hazırlayabileceklerini söyledi.   

Son olarak Valilik, Belediye ve Üniversite ile birlikte bölgenin potansiyelini içeren bir rapor çıkartılarak bakanlıklarla paylaşılabileceği tavsiyesinde bulunan MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir ise, “elimizde done olursa biz bunu gönül rahatlığı ile yapabiliriz.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Haber;S.KAŞKIR