Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Pazvant, ilçeye önemli bir istihdam kapısı sağlayacak olan Akçakoca Demir Çelik İhtisas OSB, ihale aşamasına gelen kentsel dönüşüm projesi ve turizm yatırımları ile ilgili haber merkezimize özel açıklamalarda bulundu.

Bakanlıktan çıkacak kamulaştırma kredisi bekleniyor”

İlk olarak Uzundere, Çayırlık, Hacıtaş ve İskele mevkilerindeki 88,5 ha büyüklüğündeki alanda kurulan

Pazvant, OSB’deki çalışmaların son durumunu şöyle anlattı:

“Akçakoca OSB kuruluş aşaması gerçekleştirildi. Parselasyon ve plan çalışmaları yapıldı. Hak sahipleri listeleri de çıkartıldı. Jeolojik zemin etütleri projelendirildi. Şu anda bakanlıktan çıkacak kamulaştırma kredisi beklenmektedir. Kamulaştırma kredisi bugün çıksa yarın kamulaştırma çalışmaları başlayacak durumdadır. Şu an krediyi bekliyoruz ve bakan beyden de randevu istedik. İnşallah bakan beyle görüşüp onun yardımlarıyla krediyi onaylattırarak kamulaştırma yapacağız. Firmalar da yerlerini beklemeye başladı. “Yapılmayacaksa başka yere gidelim” diyenler, ne zaman yapılacağını soranlar var. Bir an önce kamulaştırmaya başlamamız lazım ama biz üzerimize düşen görevi yaptık bundan sonrası devletten gelecek ödeneğe kalıyor.”

Mahkemeler sonuçlandıktan sonra ihaleye çıkacak”

Akçakoca’ya yeni bir çehre kazandıracak olan kentsel dönüşüm projesi ihalesinin hukuki süreci beklediğini kaydeden Pazvant, şöyle konuştu:

“Kentsel dönüşümle ilgili Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, belediye, kaymakamlık ve ticaret odası olarak ortaklaşa yaptığımız projeyle tarihi ticaret merkezinin modernazyonuyla işe başladık. Virane olan yerler turistlerin ilgisinin arttığı, ticaretin yapıldığı alanlara döndü. Orayla başladık ve şu an TOKİ’yle yapılan çarşı merkez projesi var. Orada da işler iyi gidiyor. Mahkeme neredeyse sonuçlandı. Mahkemeler sonuçlandıktan sonra ihaleye çıkacak. Sonuçta proje belli, projenin yaklaşık tutarı da belli. İhale yapılacağı için yerel yönetimlerin burada bir etkisi yok. İhaleyi ve inşaatı TOKİ yapacak ve ondan sonra hak sahiplerine verilecek. Akçakoca’nın çehresini değiştireceğine inandığım bir proje olacak. Balıkçı barınağının yeni balıkçı barınağına taşınmasıyla birlikte Akçakoca kent merkezinin çok güzel bir hal alacağına inanıyorum.”

Uzun dönemli tatilci alamıyoruz”

Akçakoca’nın günübirlik turizm açısında iyi bir noktada olduğuna dikkat çeken Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Pazvant, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bayramlarda ve kısa tatillerde ilgi artıyor ama uzun dönemli tatilci alamıyoruz. Yönetimin değişmesiyle bizde Arap turistlerde bir artış oldu. Merkez çarşı esnafımız Araplar’ın gelmesinden memnun. Bunların kışın da gelip gitmesi için yetkililerle görüşüyoruz. Bunu gerçekleştirirsek kışın ticaretin durgunluğuna bir çare olabileceği inancındayız. Oranın yetkilileriyle görüşüyoruz ve üzerimize düşeni yapmaya hazırız mesajı verdik. Bunu gerçekleştirirsek kışında ufak tefek bir canlılık yaratacağımızı düşünüyoruz.

Bütün imkanlarımızla yatırımcıların yanındayız”

Akçakoca’nın turizm yatırımcısı açışından henüz bekleneni alamadığına işaret eden Pazvant, kentin yeni turizm yatırımlarına ihtiyacı olduğunu vurguladı. Akçakoca TSO Başkanı Pazvant, “Projeler hazır ve yatırım yapmak isteyen arkadaşlar varsa ben seve seve bu projeleri ücretsiz olarak kendilerine verebilirim. Bunun yanında kaymakamlık ve orman müdürlüğüyle görüştük. Ormandan kiralanacak yerle hat safari, ATV safari, paytonlar ile sabah kahvaltıları, öğleden sonra kuzu çevirme alanları gibi kiralık yerleri de ayarladık. Eğer turizm yatırımcısı varsa gelsin biz bunlara da ön ayak olmaya hazırız. Gerekli yerlerde ormanda çalışma yapmak için gerekli ekipmanı ücretsiz sağlıyor. Senelik 1-2 bin lirayla ormanlık alanları kiralayabilecek durumdayız. Bütün imkanlarımızla bu yatırımcıların yanındayız. Biz destekleme alabilmeleri için bütün yardımları yapacağımızın sözünü de veriyoruz ama yatırımcı bulmak gerçekten çok zor.” dedi.

HABER: C. ÜSTÜNER