Küresel ekonomideki olumsuz durum devam edeken, Ağustos ayında, sanayide mevcut duruma ilişkin değerlendirmeler ve ileriye yönelik beklentilerde kötümserlik durumu etkisini sürdürüyor.

Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun, imalat sanayii işyerlerinde birlikte gerçekleştirdiği iktisadi yönelim anketinin Ağustos ayı sonuçları, sanayicilerin üretim, satış, sipariş, stok, ihracat gibi konulardaki durumu ve ileriye yönelik beklentilerinde son bir yılda artan kötümserliğin Ağustos ayında da sürdüğünü ortaya koydu.

Faaliyet gösterdiği sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olan işyerlerinin üretim değeri ağırlıklı oranı, bir önceki aya göre artmakla birlikte sadece yüzde 10'da kaldı. Geçen yılın Ağustos ayında ise bu oran yüzde 22.9 düzeyinde bulunuyordu. Bu ay sanayicilerin yüzde 61'le büyük bölümü, durumun değişmediğini, yüzde 28.7'si ise bir ay önceye göre daha kötümser olduğunu bildirdi.

Ekonomideki belirsizlik devam ederken sanayicinin kötü durumunun daha ne kadar devam edeceği belirsizliğini korurken ekonomideki belirsizlik ülke genelindeki tüm kesimleri olumsuz etkiliyor. Ramazan ayının da yaklaştığı şu günlerde bu kötü gidişatın etkisinin vatandaşı ve sanayiciyi her geçen ay daha fazla etkilemesi sorunun boyutunu gözler önüne seriyor.