Düzce'de tekstil sektöründe yaşanan krizin ardından şimdi de büyük firmalardan iflas erteleme haberleri gelmeye başladı. Sanayideki olumsuz dalgalanmanın asgari ücretin artış gösterdiği aylarda tavan yapması ve işverenlerden gelen iç karartıcı açıklamalar kötü gidişata işaret ediyor.

 

İşveren göre kurtuluşun anahtarı: Yeni teşvik

5084 sayılı Teşvik Yasası'nın avantajlarıyla Düzce'ye yatırım yapan küçük çaplı fabrikaların asgari ücret artışından fazla etkileneceği sanılırken, bazı köklü firmalardan da bir bir işçi çıkarım haberleri gelmeye başladı. Büyük firmaların, hem iş hem de işçi kapasitelerini azaltma yoluna gitmesi, Düzce ekonomisinin bu durumdan iyi yönde etkilenmeyeceğinin sinyallerini verirken, işverenler kurtuluşun anahtarını iktidar cephesinden gelecek yeni bir teşvikte görüyor.

 

Zamma sevinemez oldular

Bin lira ücrete getirilen 300 liralık zamla bir nebze de olsa rahatlayacağını düşünen çoğu işçiyi de şu günlerde işsiz kalma korkusu sardı. Çalışma arkadaşlarının işine son verilmesi ve sektörden gelen olumsuz açıklamalardan etkilenen işçiler adeta diken üstünde iş yapar oldu.

 

Usulsüz ve kayıtdışı bildirimler de var

Kimi fabrika sahipleri tazminatlarını vererek çalışanlarıyla yollarını ayırma yoluna giderken kimi işverenlerin ise usulsüz yöntemlere başvurduğu da edinilen bilgiler arasında. SGK İl Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere, usulsüz ve kayıtdışı bildirimlerle mücadele kapsamında 2016 yılının ilk iki ayında 4 bin usulsüz bildirim tespit edilerek iptal edildi. Bu bildirimler içerisine en dikkat çekeni ise Düzce'deki teşvikten faydalanmak için İstanbul'da çalıştırdığı işçilerini Düzce'de çalışıyormuş gibi gösteren bir firma oldu. Tekstilcilerden yapılan asgari ücretin arttığı yılbaşı itibariyle sektördeki istihdam sayısında yarı yarıya azalma söz konusu olup olmadığı konusunda ise şubat ve mart ayı verilerinin netleşmesiyle belli olacağı kaydedildi.

 

Siyasilerden destek bekleniyor

Öte yandan yine SGK verilerine göre memur ve Bağ-Kur'lu da dahil 100 bin 2 sigortalının bulunduğu Düzce'de 73 bin 430 kişi işçi statüsünde çalışıyor. Asgari ücret zammıyla maliyetlerin daha da arttığını savunan bazı işverenler, işçi çıkarımlarının daha vahim bir hal alacağı görüşünü beyan ederken, bunda en büyük gerekçe olarak 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın da bitmesini gösteriyor. Düzce'de ekonominin can damarı olan sanayideki bu olumsuz seyrin durması adına bir çok sektör kendi alanındaki sıkıntıları hükümet temsilcilerine sunmaya hazırlanıyor. Milletvekilleri başta olmak üzere tüm siyasilerden de destek beklenen bu girişimlerin sonucunun ne yönde olacağını ise zaman gösterecek.

Haber:C.ÜSTÜNER