Aboneleri isyan ettiren kayıp-kaçak elektrik bedeli ile ilgili olarak , SEDAŞ (Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş) yetkilileri tarafından açıklama yapıldı.

SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven’in yaptığı açıklamada, SEDAŞ’ın tüm elektrik dağıtım şirketlerinin uyguladığı ulusal elektrik tarifesini uygulandığını ifade ederek, “Önceki yıllarda da ulusal enerji tarifesi oluşturulurken, enerji birim maliyetleri içine dahil edilen Kayıp/Kaçak bedeli, elektrik tüketicilerine fatura tahakkukunda yansıtılıyor, ancak fatura üzerinde ayrı bir miktar olarak belirtilmiyordu. Yeni düzenleme ile enerji birim maliyeti belirlenirken yine maliyet unsuru olarak dikkate alınan kayıp kaçak miktarı, artık elektrik faturaları üzerinde tüketicilerin görebilmeleri açısından ayrıca kayıp/kaçak bedeli olarak belirtilerek yazılmaktadır. ”dedi.

İcra Başkanı Bekir Sami Güven, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 31 Aralık 2010 da aldığı Kurul kararıyla serbest tüketicilerin de Türkiye'nin kayıp kaçak faturasına katılmasına yönelik karara imza attığını ifade ederek “ Artık sadece mesken aboneleri değil yüksek tüketimi olan büyük işletmeler ile enerji tedarikçileri, elektrik tüketimi 2010 yılında 30 bin kilowattsaati aşan serbest tüketiciler de bu maliyete ortak edildi” şeklinde konuştu.

SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, SEDAŞ’ın, kaçak elektrik kullananlardan alamadığı parayı, dürüst vatandaştan alması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, “SEDAŞ Türkiye genelinde elektrik dağıtım şirketleri içinde en düşük kayıp kaçak oranına sahip olan elektrik dağıtım şirketi olup, kayıp/kaçakla kararlı mücadelesini sürdürmektedir. SEDAŞ 2010 yılı sonu itibariyle yüzde kayıp kaçak oranını yüzde 6,2 'lik bir orana indirmiştir. Bu oran neredeyse Türkiye ortalamasının yarısı kadardır.” dedi.

Güven, 2011 Yılı ilk 8 ayı içinde yapılan kaçak kontrolü taramalarında, kaçak elektrik kullanan bin 366 kişinin suçüstü yakalanarak haklarında kaçak elektrik tutanağı tutulduğunu ve savcılığa sevk işlemlerinin devam ettiğini bildirirken, “Eğer bu titiz çalışmalar olmasaydı 5 milyon 968 bin (kwh) kilovatsaatlik elektrik çalınmış olacaktı ki bu bir ilçenin bir yıllık elektrik tüketimini karşılayabilecek miktara denk gelirken, parasal değeri de 1 milyon 961 bin TL’dir. SEDAŞ etkin mücadelesini ekipleriyle sürdürmeye devam etmektedir.” dedi.

Haber; S. KAŞKIR