Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Trabzon'da düzenlenen ve 2 gün aynı ritimde devam eden "Karadeniz Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Mantık Toplantısı'nın son gününde fındık konusunda özel bir oturumu yapıldı.  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in başkanlık ettiği toplantının birinci kısmında Ziraat Odaları, Milli Fındık Konseyi, İhracatçı Birlikleri, Ticaret Borsaları temsilcileri en başta olmak üzere sektörle ilgili kuruluşların temsilcileri söz aldılar.

ODALAR MÜDAHALE İSTEDİ

Ziraat Odaları Birliği temsilcileri, fiyatların düşmesinin üreticiyi mağdur ettiğini ifade ederek, devletin müdahale alımı yapmasını isteyip, Bakan Çelik'ten toplantının nihayetinde bu istikamette bir açıklama beklediklerini ifade ettiler

Sektörün diğer temsilcileri ise, 2009'dan bu yana tatbik edilen özgür piyasa sistemi ve bunun için paralel üreticilere verilen alan bazlı destekleme priminin aynı ritimde devam etmesini, fakat sistemin bilhassa lisanslı depoculuk bölümünün dayanıklı temeller üstünde devreye sokulmasını istek etti.

BAKAN 4 MADDEDE ÖZETLEDİ

Zaman zaman kısa müddetli tartışmaların yaşandığı toplantıda sektör temsilcilerini dinleyen Bakan Çelik , kısa bir ara verip bürokratlarıyla değerlendirmede bulunduktan sonra şu yorumlamayı yaptı: "Üretici ile tüketici arasındaki sivil topluluk kuruluşları görevlerini gereğince yapmalıdırlar. Durumu 4 madde ile özetliyorum. Fazla bir açıklama yapmama sebep yok. Her Biri anlayacağını buradan anlar. Birincisi rekolte tespiti artık tek elden ve bakanlık koordinasyonu ile yapılacak. Ziraat Odaları, borsalar, UFK ve bakanlığımızın birimleri Temmuz ayının ilk haftasında rekolteyi tespit edilip açıklayacaktır. İkincisi lisansla depolar devreye alınacaktır. Fındık artık emanete değil, depolara bırakılacaktır. Bu konuda TMO'ya ait depolar gerekirse kullanılacaktır. Üçüncüsü, mevzubahis edilen tekelleşmeye karşı devlet görevini yapar, yapıyor. Bu konuda gerekli olan incelemeler yasalar çerçevesinde devam ediyor. Dördüncüsü, fındıkta verimin arttırılması için sertifikalı fidan üretim ve dağıtımına 2017'den bu yana başlanacaktır"(Kaynak: Haberport)