“İşçi sayısı yarı yarıya azaldı”

AK Parti’nin seçim vaatlerinden olan ve 2016 yılı itibariyle uygulamaya konan 300 TL’lik asgari ücret zammı sonrası Düzce’de işçi çıkarımlarının başladığı yönünde gelen haberlerin ortak noktası tekstil sektörü oldu. En fazla insan gücüne ihtiyaç duyulan sektör olmasına bağlı olarak yüzlerce kişiye istihdam sağlayan Düzce'deki büyük fabrikaların, zammın ardından işçi sayısını neredeyse yarı yarıya azaltma yoluna gittiği gündeme geldi. Sektör temsilcileri de artan maliyetlerin işvereni çıkmaza sürüklediğini vurgulanırken, düzenleme gelmediği takdirde işçi çıkarımlarının süreceği sinyalini verdi.

Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanvekili Orhan Balaban, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Hayati Eğilmez ve 7. Meslek Komitesi (Tekstil) Başkanı Emre Durmazoğlu’ndan tekstil sektörünün faaliyet gösterilemeyecek bir hal aldığına dair gelen açıklamalar henüz hafızalarda tazeyken Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Erkin Avcı, bunun aksi yönde bir durum değerlendirmesi yaptı.

 İşçi çıkarma yaşanmadı

Asgari ücretin bin 300 TL'ye yükseltilmesi nedeniyle işverenlerin yükünü hafifletmek amacıyla, işverenlere 100 TL asgari ücret desteği sağladıklarını paylaşan Avcı, bu uygulama ile işverenlerin yükünün hafifletildiğini ve işyerinden olağan dışı işçi çıkartma süreci yaşanmadığını söyledi.

Tekstilde istihdamın yarı yarıya azalması gerekçe gösterilerek, siyasilere “Destek olun” hükümete ise “Harekete geçin” çağrıları yapılan asgari ücret artışı, İl Müdürü Avcı’nın açıklamasına göre olumsuz bir durum ortaya çıkarmıyor. Ancak resminin bütününe bakıldığında bir taraf karamsar tablo çizerken, diğer taraf pembe bir tablo resmediyor. 

Haber;C.ÜSTÜNER