CNBC-E kanalında yayınlanan Finans Cafe programına katılanYurtbay Seramik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Düzce'de faaliyet gösteren Delta Tuğla fabrikasının Genel Müdürü Mustafa Girgin, seramik sektörünün dünya üzerinde çok büyük bir güce sahip oldukları ifade ederek, “İhracatta seramiğin üretimdeki payı yüzde 35’ten yüzde 42’lere çıkmıştır. Irak en büyük ihracat ülkemiz. Ülke içinde ise devletin TOKİ kanadıyla yaptığı çalışmalar sektörün lokomotifi.“ dedi.
Girgin, Avrupa’daki ekonomik krizin sebep olduğu gerilemenin seramik sektöründe başı çeken İtalya ve İspanya gibi ülkelerden Türkiye'nin ürün satın almaya gitmesine olanak sağladığı savundu.
Girgin, “Hammadde konusunda da dünyada sayılı ülke söz sahibi. Türkiye, Ukrayna, İngiltere ve Rusya bunların en güçlüleri. Türkiye’de Şile sahili hammadde konusunda çok değerli fakat oranın da imara açılması söz konusu. Bu hammadde konusunda sıkıntı yaşanmasına sebep olabilir.” diye konuştu.

Irak’ın en büyük ihracatçı olduğu bunu Kanada’nın takip ettiği ifade eden Girgin, TOKİ’nin piyasayı bir lokomotif gibi hareketlendirdiğinin altını çizdi.

 

Haber; S. KAŞKIR