Gelir testi ve yapılandırma başvurusunda bulunmayanlar için verilen sürenin 30 Eylül'de sona erecek olması nedeniyle Düzce Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı ile Sosyal Güvenlik Kurumu en yoğun günlerini yaşıyor. SGK Düzce İl Müdürü Erkin Avcı, Genel Sağlık Sigortası yapılandırmasına ilişkin vatandaşların kuruma gelerek işlemlerini yaptırdığını ifade etti. “30 Eylül” diyerek yapılan çağrının kendileri için son gün olduğunu altını çizen Avcı, konu hakkında bilgi verdi. “30 Eylül Gelir testi yaptırmak için son gün. Bunun müracaatını da biz değil, sosyal yardımlaşma vakıfları alıyor. Form doldurup orada müracaatlarını verecekler. Vakıf, gelir testini sonuçlandırdıktan sonra bize iletecek. Bizim o sonuca göre, şahsa işlem yapmamızın son günü ise 2 Kasım. 2 Kasım’a kadar o vatandaş bize gelerek ‘Ben gelir testimi yaptırdım. Borcumu taksitlendirmek istiyorum.’ diyecek. Bizde şahısların borcunu 36 aya kadar taksitlendiriyoruz.” dedi.

Avcı, Genel Sağlık Sigortası işlemlerinde yaşanan mağduriyetin gerekçesini anlattı. “Ocak 2012 tarihinden itibaren Türkiye’de yaşayan her bireyin Genel Sağlık Sigortası zorunlu hale geldi. Biz dönem dönem tebligatlar gönderdik. Gelir testleri yapmaları konusunda uyarılarda bulunduk. Yasanın yeni olması nedeniyle mağduriyetler oluştu. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için yasa çıktıktan sonra 6 ay içerisinde gelir testi yapanların borçlarında gelir testi sonuçlarına göre borçlarında indirgeme yapılması kararı alındı.”

Gelir testi yapılmasında vatandaşın mağduriyetinin söz konusu olmayacağını söyleyen Avcı, vatandaşın yasal hakkından faydalanacağını belirtti. Mağduriyet yaşayanların gelir testi yaptırmayanlar olduğunu dile getirerek gelir testine müracaat etmeyenlerin tamamının borçlandırıldığını aktardı. Avcı, yaşanan problemi “Duyurularda son gün vurgusu yapılması nedeniyle müdürlüklerde ciddi yoğunluğa neden oluyor.” diyerek ifade etti.

Haber:Y.SEVER