SGK'nın geriye dönük incelemesi sonrasında SSK'lı işçinin gelirinden daha az gelir beyan ettiği iddiasıyla Bağ-Kur üyesi işverene prim farkı ve gecikme zammı çıkarıldı. Bugün itibariyle geriye dönük olarak borç çıkarılan Bağ-Kur üyesi sayısının 550 bin olduğu tespit edildi. 2008'de de 5510 sayılı kanuna ilave edilen maddeler nedeniyle bu sorun yaşanıyor.

 

SGK'nın 1 Ekim 2008'de yaptığı değişiklikle 550 bin Bağ-Kur sigortalısına eksik prim yatırdıkları gerekçesiyle tebligatsız para cezası uygulayabileceği yönündeki haberlere bir açıklık getiren Düzce Sosyal Güvenlik il Müdürü Erkin Avcı, uygulamanın 2008'deki hesaplama yöntemi değişikliğinden kaynaklandığını dile getirerek "paniğe gerek yok" dedi:

 

BU BİR MAĞDURİYET DEĞİL

 

“Aslında bu bir mağduriyet değil” diyen Avcı, SSK, Bağkur ve emekli sandığını birleştirmeden önce  basamak istemi vardı.  Basamak sistemi, şahıs sistemde kaldığı müddetçe basamağı ve primi yükselir.  Ama 5510 sayılı kanunla SSK, Bağkur ve Emekli sandığı tek çatı altında toplanınca yasada değişti.  Yasa basamak sistemini kaldırdı. Şimdi işin iyi gidiyorsa yüksekten, kötü gidiyorsa düşükten ödüyorsun.”dedi.

 

Konuyla ilgili sorularımızı cevaplandıran Sosyal Güvenlik il Müdürü Avcı,  2008'deki hesaplama yöntemi değişikliğiyle 2013 yılı için eksik beyan edildiği iddiasıyla Bağ-Kur'lu işverenlere prim farkı ve gecikme zammı çıkarıldığını hatırlattı. Avcı, cezai işlem için şahıstan kaynaklı kusurların olması gerektiğini söyledi.

 

“İŞÇİSİNDEN DAHA AZ KAZANIYORUM” DİYEMEZ

 

Avcı, “ zamanında bildirimi bize doğru olarak yapmamış olması lazım. Bağkurlu’ların prim ödeme yükümlüğü  kendilerine ait. Çünkü işverende kendi. Yapmaları gereken bize kazanç beyanında bulunmak. Aylık kazancı neyse bize beyan edecek. O tutar üzerinden kendilerine ödemeleri gereken tahakkuku oluşturacağız. Yasa; işveren yanında işçi çalıştırıyorsa bize verdiği kazançta 10 işçi çalıştırıyorsa en yüksek alan işçiyi baz alacak onun altındakini kazanç beyanında bulunduramaz diyor. İşçisinden daha az kazanıyorum deme şansı yok diyor.” dedi.

 

BEYANINI DOĞRU VERENLERLE İLGİLİ BİR SIKINTI YOK

 

Daha önceden sistemde kontrol noktasının olmadığını hatırlatan Avcı, şunları söyledi:

 

“Şimdi sistem kontrol noktası koydu. Bildirimler işçilerle uyuşmuyor.  Sistem önümüze dökünce gördük ki yanında çalıştırdığından daha yüksek maaşlı işçiler var. Ama şahsın bize beyanı asgari.  Bu şahsılar bize beyanda bulunmadıkları için asgariden tahsil etmeye başlamışız. Beyanını doğru verenlerle ilgili bir sıkıntı yok.”

 

Avcı, Düzce’deki mağdur sayının tespit etmenin mümkün olmadığını dile getirirken, 550 bin rakamının da tahmini olduğunu sözlerine ekledi. 

Haber;S.KAŞKIR