Yapılan araştırmaya göre, 2011 yılının ilk çeyreğinde yapı kullanıma izin belgesi verilen daire sayısının geçen yılın çeyreğine göre yüzde 32,9 oranında azalmış olduğu anımsatılarak, bu çerçevede 2011’in ilk çeyreğinde kaydedilen yüzde 7,6’lık artışın daha da önemli hale geldiği belirtildi.

Tablonun geçen yıl inşaat ruhsatı almış olan dairelerin bu yıl tempolu bir biçimde kullanılabilir hale geldiğini ve arzın giderek arttığını gösterdiği ifade ediliyor.

Geçen yıl 823 bin dairenin inşaat ruhsatı aldığı ve bu rakamın son 5 yıllık ortalamanın 1,5 katından daha fazla olduğu dikkate alındığında 2011'in son 3 çeyreğinde konut sektöründe kayda değer bir arz patlaması yaşanması ve beraberinde konut fiyatlarının düşmesi olasılığını artırdığı ifade edildi.

Ekonominin ısınmasına karşı alınan önlemlerin önemli bir yansımasının da konut sektöründeki büyümenin hızını kesmesi, sektöre girdi sağlayan yan sektörlerde üretimin yavaşlaması ve istihdamın olumsuz etkilenmesi olacağına işaret ediliyor.

Konut sektöründe yeni inşaat yapma isteğinin önemli ölçüde gerilediğinin göstergesi olan tüm bu nedenler, dikkate alındığında 2011'de konut sektörünü sıkıntılı günlerin beklediği ve sektördeki büyüme oranının 2010'un gerisinde kalabileceği açıklandı.

Haber; G. KARDUZ