Düzce'de 8 TL dolaylarına kadar düşerek üreticisine karalar bağlatan fındık için umutların bağlandığı yeni hasat dönemi için hazırlıklar devam ederken, yaz aylarında kente gelecek mevsimlik işçilere yönelik de yeni kararlar uygulamaya konuyor.

Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile mevsimlik olarak çalışmak için bulundukları illerden başka illere giden vatandaşlar ve ailelerinin geçirdikleri bir kaç aylık süreçte yaşadığı sorunların giderilmesi amaçlandı.

Daha önce ulaşım, beslenme, barınma, eğitim ve sağlık alanlarında bir çok sıkıntı ile karşı karşıya kalan mevsimlik tarım işçilerine yönelik son yıllarda Düzce ve fındık üretiminin yoğun olduğu şehirlerde şartları iyileştirici adımlar atılmaya başlandı. Düzce ve ilçelerinde tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı bölgelere çadırkentler kurulurken, ayrıca işçi çocuklarının eğitim faaliyetlerinden geri kalmaması için de gerekli düzenlemeler yapılıyor.

Daha kapsamlı çözümler getirildi
Yeni yayımlanan genelge ile ise artık mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara yönelik daha detaylı çözümler getirildi. 

Çadırkentlerin yerini prefabrikeler alacak
Buna göre, Valiliklerce mevsimlik işçiler için elektrik, su ve kanalizasyon alt ve üst yapısı bulunan geçici yerleşim alanları oluşturulacak. Abonelik ve kullanım bedelleri devlet tarafından karşılanacak. Çadırkentlerin yerini prefabrike, betonarme ya da çelik iskeletli binalar alacak. Geçizi yerleşim bölgelerinde eğitim ve sosyal faaliyetleri ile işçilerin temel ihtiyaçlarına yönelik ihtiyaçlar da giderilecek.

Çocuk işçiliğiye mücadele edilecek
Her yıl yurdun dört bir yanına birkaç aylığına çalışmak için göç eden mevsimlik tarım işçilerine yönelik sağlık hizmetleri de unutulmadı. Bu doğrultuda, kanser ile bulaşıcı hastalıklara karşı düzenli sağlık taramaları ile aşılama ve gebelik takipleri İl Halk Sağlığı Müdürlükleri'nce yapılacak. Ayrıca valiliklerde mevsimlik tarım işçileri bürosu kurulacak ve çocuk işçiliğiye de mücadele edilecek.