Okullar açıldı yine açıklama gelmedi
Türkiye'nin dünya üretiminin yüzde 70'ini karşıladığı fındıkta sancılı süreç devam ediyor. “Kurban Bayramı’ndan önce, sonra, yakında…” denilerek günler günleri kovalarken, her gün bir umut açıklama yapılmasını bekleyen üreticilerin hevesi kursağında kaldı. Geçtiğimiz yıl gibi bu yıl da müdahale alımı yapacak olan Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)'nden haftalardır fiyat açıklaması bekleyen üreticilerden kimisi ihtiyaç yüzünden fındığını satmak zorunda kaldı, kimisi ise emanete verdi. Okulların açıldığı bir dönemde masraflar da göz önüne alınarak fiyatın açıklanacağını umanlar yine hüsrana uğradı. Okullar açıldı yine açıklama gelmedi.

Keskin’in verdiği tarihler tutmadı!
Bilindiği gibi geçtiğimiz haftalarda basına konuşan AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin, fındıkla ilgili 3 Eylül Pazartesi günü bilgilendirme yapılacağını söylemişti. Ancak beklenen olmadı. Bu kez Keskin 1 hafta sonrasına işaret ederek, "Kesin açıklanacak" demişti. Bir daha ertelenmez düşüncesiyle bu açıklamayla umutları yeşeren üreticiler, geçtiğimiz hafta da TMO’dan ses seda çıkmayınca hem şaşkınlık hem üzüntü yaşadı.

Faturayı siyasetçilere kestiler
Büyük emekler verilerek bahçelerden toplanan fındığın satışa hazır hale gelmesinin üzerinden 1 ay gibi bir süre geçmesine karşılık fındık fiyatının serbest piyasa şartlarına bırakılmasına tepki gösteren üreticiler, Öncü TV’nin internet sitesi üzerinden yaptıkları yorumlarda, hem iktidara hem de muhalefete fındık için gereken adımları atmaması yüzünden eleştiriyor. Karadeniz’de önemli bir geçim kaynağı olan fındıkta fiyatın açıklanması için yapılan görüşme, tepki yürüyüşleri ve basın açıklamalarına karşılık bekleyişin devam etmesi yüzünden faturayı siyasetçilere kesen tepkili üreticiler, siyasetin fındıkta sınıfta kaldığını dile getiriyor.

En az 15 lira olması isteniyor
Serbest piyasada şu günlerde 11 TL civarında olan fındığa TMO'nun üreticileri memnun edecek bir fiyat verip vermeyeceği merakla bekleniyor. TMO'nun piyasaya en az 15 liradan girmesi isteniyor.


Haber: C. ÜSTÜNER