14 liradan 7 liraya...

Fındık üreticisi kan ağlıyor… 2009 yılından itibaren serbest piyasada ticareti yapılmaya başlanan fındık fiyatlarının şu günlerde belki de 7 yılın en düşük olduğu seviyelerine indi. 1 Eylül’de sezona 12 liradan başlayan, Ekim ayında 14 liraya kadar yükselen fındık Kasım ayından itibaren düşüşe geçti. Önce yeniden 12 liraya inen, ardından 11 lirayı gören fındık fiyatları kademeli olarak; 10 lira, 9 lira, 8 liraya kadar geriledi. Borsada 8 lira seviyelerinden işlem görmeye başlayan fındığın, en son 8 liranın da altına düşmesiyle üretici adeta şok yaşıyor.

“Fiyatı artar” umutları hüsran oldu

Fındığın zirai dondan etkilendiğini düşünenler, bu sezon fındığın özellikle Doğu Karadeniz'de az olacağı beklentisi içerisindeyken fiyatın düşmesine anlam veremiyor. Fındık fiyatının artmasını beklerken fiyatların daha da düşmesine anlam veremeyen üretici, bir taraftan ürünlerini satmamayı planlarken diğer taraftan kendilerine yardım edilmesi için harekete geçilmesini istiyor.

Öztürk'ün öngörüsü tutmadı

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk’ün Şubat ayında yaptığı açıklamalarda o dönem 9 liraya demir atan fındık fiyatının Mart ayı sonunda 12,5 liraya yükseleceğine dair öngörüsüne karşın süreç tam tersi yönde ilerledi. Fındık fiyatı yükselmek bir kenara mevcut fiyatlarında gerisine düştü. Sosyal Medya üzerinden tepkilerini sıklıkla dile getiren bazı üreticiler, fiyatlardaki istikrarsızlığa hükümetin bir çözüm bulmasını istiyor. Serbest piyasa sisteminin çökerek piyasanın tekelleştiğimi düşünen üreticiler, hükümetin ete ve süte uyguladığı müdahale alımlarını fındıkta da uygulamasını bekliyor. Fındık fiyatları için kendilerine yardım eli uzatılmasını bekleyen üretici ‘Fındığın siyaseti olmaz. Kimden olursa olsun gereği yapılsın. Yeter ki mağdur edilmeyelim’ diyerek eli kolu bekleyişini karamsar bir şekilde sürdürüyor.

Haber:Y.SEVER