Türkiye'nin 90'lı yıllarına damga vuran yüksek Enflasyon, 2000'lerin başından beri yattığı derin uykudan uyanıyor. Haziran ayına ilişkin Enflasyon verileri son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. TÜFE aylık bazda yüzde 2.61 artış gösterirken, yıllık Enflasyon yüzde 15.39'a çıktı. Bu konuda açıklama yapan  ekonomistler, acil önlem alınmazsa enflasyonun 90'larda yarattığına benzer bir ekonomik yıkım yaratabileceği görüşünde.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, son 1 yılda yüzde 10’un üstüne çıkarak uzun zamandır ilk kez çift hanelere ulaşan enflasyon, Haziran ayında beklentilerin oldukça üzerinde arttı.

Üretici fiyatları da Temmuz 2003’ten beri en yüksek seviyesini gördü ve yıllık bazda yüzde 23.71'e sıçradı. Enflasyonda beklentileri çok aşan bu artışların nedeni ise kurlardaki yükseliş ile birlikte gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışları oldu.

2016’da yüzde 8,5 seviyesinde olan enflasyonunun 2 yıl içinde neredeyse iki katına çıkması, Türkiye’de “Enflasyon canavarı geri mi dönüyor?” endişesine yol açmış durumda. Türkiye ekonomisi 1994'teki kriz döneminde, enflasyonda yüzde 125 seviyelerini görmüştü. 90’lı yıllar boyunca yaşanan yüksek enflasyon, ülkede derin bir yoksulluk yaşanmasına neden olmuş ve ekonomide ağır yaralar açmıştı.

Haber: M.AYDIN