Başbakan Binali Yıldırım son yapılan meclis grup konuşmasında 110 bin esnafın kredi borcunun 400 milyon liralık gecikme faizi silindiğini açıklaması üzerine Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı basın açıklaması düzenledi. Başbakan Yıldırım’ın “Esnafımızın gecikmiş borçlarının faizlerini siliyoruz. Kalan borçlarını da yeniden yapılandırıyoruz. Esnafımız borcun anaparasını ödeyecek, ayrıca yeniden taksitlendirilecek.” sözleri üzerine kooperatife ulaşan yapılandırma genelgesi hakkında bilgiler verdi.

Sözlerine Düzce halkının Kadir Gecesini ile Ramazan Bayramını tebrik ederek başlayan Taşlı, mübarek günlerin tüm esnafa hayırlı işler getirmesini temenni etti.

Düzce’de 400 esnaf 12 Milyon TL kredi kullandı

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı genel değerlendirme yaptı. Ocak ayından itibaren faizsiz kredileri esnafa ulaştırmak için çaba gösterdiklerini ifade eden Taşlı şöyle devam etti. “Düzce il genelinde yaklaşık 400 esnafa kredi kullandırdık. Bu sayı maddi olarak 12 Milyon TL’ye ulaştı. Düzce Merkez ilçe sınırları içerisindeki esnaflarımıza 5.5 Milyon TL kredi kullandırdık.”

İlk 6 ayda 18 Milyon TL kredi kullanıldı

Taşlı, faizsiz kredilerin yanı sıra yüzde 50 faizli krediler hakkında bilgi vererek açıklamalarına devam etti. “Geçtiğimiz yıl 20 Milyon TL’ye yakın bir kredinin esnafımıza ulaşmasını sağlamıştık. Bugün itibariyle şuana kadar 18 Milyon TL’yi esnafımıza ulaştırmış bulunuyoruz. Hedeflerimizin üstünde bir kredi miktarını hükümetimizin desteğiyle esnafımıza sunduk.”

Yapılandırmadan 300 esnafın faydalanmasını bekliyoruz

Kredisini yapılandırmak isteyen esnafın son gün olan 29 Temmuz’a kadar başvuru yapması gerektiğini vurgulayan Taşlı, bilgi vererek şunları söyledi. “Kooperatifimizden kredi kullanan esnafımız 29 Temmuz’a kadar başvuru yapması gerekiyor. Başvuru yapmayan esnafımız yapılandırmadan faydalanamayacak. Kredisini ödeyemeyen esnafımız, kredisini ödeyemediği tarihten bugüne kadar işleyen faizin tamamı siliniyor. Ödemediği günden bugüne kadar olan hiçbir faizi ödemeyecek. Bu karar borcunu ödeyemeyen esnafın tekrar ticari hayata katkı sağlamasına yardımcı olacak. Yapılandırmadan tahminen 300’e yakın esnaf faydalanacak. Esnafımız kredisinin ana parasını ödeyemeyecek durumda ise 12 ay ya da 24 aya taksitlendirebilir. Masraflarda vadeyle birlikte artacak. Yıllık yüzde 8, 24 ay vadeyle yüzde 12 faiz ödemek zorunda kalacak. Temerrüt faiz oranı yüzde 24 seviyelerindedir. Bu yapılandırmayla 100 bin TL borcu olan esnaf yılda 8 bin TL faiz ödeyecek.”

Borcu olan esnafın yapılandırma fırsatını kaçırmaması temenni eden Taşlı, yakın gelecekte bu şansın bir kez daha gelme şansının olmadığını kaydetti.

Haber:Y.SEVER