Elektriğe yapılan yüzde 14.98'lik, motorinde 22 kuruşluk, çay yüzde 15 oranında yapılan zam ile şekere yapılan yüzde 16 oranındaki zamların ardından esnaftan "Son zamlar piyasaları olumsuz etkiledi." çıkışı geldi.

Mevsimsel olarak sebze ve meyvede yaşanan indirimlerin yaz aylarında enflasyonu düşürmesi beklenirken son yapılan zamların enflasyonu yeniden tetikleyebileceğini savunan esnaflar, özellikle elektrik ve akaryakıt gibi lokomotif konumunda olan enerji kalemlerine yapılan zamların tüm ürünlerin fiyatına olumsuz yansıdığına dikkat çekti.

Öncü Haber olarak esnafa ekonomideki gidişata ilişkin mikrofon uzattığımızda çözüm yolu olarak üretim ekonomisine geçişe işaret edilirken, konuya ilişkin bir açıklama da Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'den geldi.

Piyasada güven ortamının yeniden sağlanması gerektiğini ifade eden Palandöken, şu ifadeleri kullandı:

'Yapılan zamlar esnaf ve sanayici başta olmak üzere tüm vatandaşları olumsuz etkiliyor. Özellikle esnafın temel girdisi olan enerji kalemlerine yapılan zamlar maliyetleri arttırdığı gibi ürün fiyatlarına da zam olarak yansıyor. Yaz aylarında sebze ve meyve fiyatlarının düşmesi ve dolar kurunun yatay seyretmesinin enflasyonu düşürmesi beklenirken son zamlar enflasyonu tetikleyecek. Bu zamlar nedeniyle de piyasalarda bir güvensizlik yaşanmakta. Oysa piyasaların her zamandan daha fazla  güven ortamına ihtiyaç var. Uzun süredir zam yapılmayan lokomotif konumundaki ürünler son dönemde peş peşe zam yapıldığı bir ortamda piyasalara çözümsüzlük hakim olduğu için vatandaş ihtiyacından fazla bir şey almadığı için istenen canlılık yaşanmıyor. Bu ortamda zam hiç çözüm değil. Güvensizlik ortamında vatandaşlar zorunlu harcamalar dışındaki harcamalarını erteliyor. Ekonomide yaşanan bu olumsuz gelişmelerin faturasını ise en çok küçük esnaf ödüyor.'

Haber: C.ÜSTÜNER